Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul vrea să-ți dea bani și tu nici nu știi: Cât de simplu este să verifici acest lucru

Fiscul îi îndeamnă pe contribuabili să solicite restituirea banilor plătiți în plus la achitarea impozitului pe venit. Totodată, agenții economici pot solicita restituirea TVA-ului plătit pentru 2020 – este un sprijin pentru atenuarea crizei provocate de COVID-19. 
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Dacă în ultimii 6 ani, adică din 2014 până în 2019, ați achitat impozitul pe venit și, totuși, n-ați trecut niciodată pe la Serviciul Fiscal pentru a depune o declarație pe venit, este posibil să primiți acum o veste bună: statul are să vă întoarcă bani pe care i-ați plătit în plus.

Peste o sută de agenți economici obțineau venituri ilicite – iată ce a constatat Fiscul

De unde provine surplusul? Atunci când v-a reținut impozitul pe venit din salariu, contabilul n-a ținut cont de scutirea personală la care aveați dreptul conform legii.

Pentru a verifica dacă statul vă datorează bani pentru anul 2019 și alți 5 ani anteriori, trebuie să vă prezentați la organul fiscal și să solicitați verificarea acestui aspect. Dacă există sume pe care trebuie să le primiți înapoi, reprezentantul organului fiscal va perfecta o cerere de restituire a supraplății la impozitul pe venit.

Olga Baciu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Fiscal de Stat a menționat pentru Sputnik că este important de reținut următorul aspect: dacă declarația pe venit poate fi depusă la orice subdiviziune a Fiscului, indiferent de locul de domiciliu sau de reședință, declarația prin care se cere restituirea banilor rezultați din supraplata la impozitul pe venit este acceptată numai la direcția de deservire fiscală conform vizei de reședință.

Să depui o cerere la Fisc a devenit foarte simplu

Cererile prin care este solicitată restituirea banilor din supraplata impozitului pe venit sunt acceptate din 1 iulie și până la sfârșitul anului. Dacă mai ales contabilul v-a îndemnat să mergeți la Fisc și să depuneți o asemenea cerere pentru anul 2019, nu ezitați să faceți acest lucru.

O decizie care vizează agenții economici: Ce atribuții va avea fiscul din 1 ianuarie 2021

Procedura depunerii cererii este foarte, foarte simplă, fapt de care corespondentul Sputnik s-a convins personal într-o subdiviziune a Fiscului. Contribuabilul prezintă buletinul, iar angajatul fiscal găsește informația necesară în baza de date electronice și completează o cerere. Contribuabilului îi rămâne doar s-o semneze. După aprobarea cererii, contribuabilul își va prezenta rechitele bancare.  

Și este foarte posibil să aveți o surpriză plăcută: mergeți cu gândul să cereți înapoi banii plătiți în plus pentru anul 2019, iar reprezentantul Fiscului poate constata că mai există sume pe care statul trebuie să vi le restituie și pentru 2018, și pentru 2017 etc..

Doar pentru 6 ani anteriori este posibilă returnarea supraplăților la impozitul pe venit – așa prevede legislația. După expirarea termenului de 6 ani din data efectuării şi apariței supraplății, cererea nu se examinează.

În cât timp vă primiți banii înapoi? În decurs de o lună, de regulă, pe card sau prin modalitatea pe care o menționați în cerere. 

În această ordine de idei, înțelegem și cât de important este să depunem anual declarația pe veniturile obținute în anul care s-a încheiat, chiar dacă avem o singură sursă de venit și ne gândim că nu suntem obligați să facem acest lucru sau că nu pot apărea surprize.   

Un specialist din cadrul unei direcții de deservire fiscală teritorială a subliniat în discuția cu reporterul Sputnik că oamenii ar cunoaște că statul le datorează bani, dacă ar prezenta în fiecare an (din ianuarie și până la sfârșitul lunii aprilie, de regulă) declarația pe venit. Atunci devine clar dacă angajatul a beneficiat de toate scutirile personale pe care i le oferă legea sau ba.

Agenții economici pot cere înapoi TVA-ul plătit în timpul stării de urgență

În această perioadă, Serviciul Fiscal de Stat îi îndeamnă pe agenții depună cereri prin care să solicite rambursarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) pe care au plătit-o în intervalul cuprins între luna ridicării stării de urgență (luna mai 2020) și luna decembrie 2020.

Anunț important de la Fisc: Iată ce se va întâmpla din 1 august

Programul de rambursare a TVA-ului a fost lansat ca o modalitate de sprijinire a agenților economici în situația crizei economice provocate de pandemia cu COVID-19.

Conform acestui program, subiecții înregistrați în calitate de plătitori ai TVA au dreptul la rambursarea din Buget a plăților TVA înregistrate în soldul deducerii pentru perioada ulterioară.

Suma maximală a rambursării este limitată la nivelul sumei impozitelor salariale achitate pentru perioada fiscală pentru care se solicită rambursarea TVA.

SFS precizează că prin „impozite salariale” se subînțelege: suma impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator, a contribuţiilor individuale de asigurări sociale de stat obligatorii şi a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală datorate de angajator şi salariat pentru perioada fiscală şi/sau perioadele fiscale ce corespund perioadei Programului de rambursare a TVA.

Pentru a solicita rambursarea TVA-ului, agenții economici trebuie să depună o cerere la Direcția generală administrare fiscală din aria de deservire sau la Direcţia generală administrare contribuabili mari, după caz.

Cererea poate fi expediată și la adresa de e-mail a instituției fiscale, cu aplicarea semnăturii electronice.

Orice neclarități legate de acest program pot fi depășite prin solicitarea unei explicații la telefon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova