Impact devastator al COVID-19 asupra transportului

Biroul Național de Statistică (BNS) a făcut publice informații noi ce reflectă și impactul consecințelor pandemiei de COVID-19 asupra activității transporturilor. Scăderea în sectorul transporturilor este dramatică.
Sputnik

Cu tocmai 75,4% a scăzut în luna mai 2020 numărul pasagerilor care au călătorit cu transportul public, comparativ cu luna mai 2019.

Transportul rutier a fost doborât la pământ de criză: Demers către autorități

Pe parcursul lunii mai 2020, transportul public din Moldova a avut 2,2 milioane de pasageri, a precizat Biroul Național de Statistică (BNS).

În intervalul ianuarie-mai 2020, cu transportul public au circulat 23 de milioane de pasageri. Aceasta înseamnă o scădere de 46,7% , comparativ cu primele cinci luni ale anului 2019.

În plus, distanțele parcurse de pasageri s-au diminuat cu peste 50%. Oamenii au călătorit pe distanțe mai scurte. 

Tot în ianuarie-mai 2020, cu autobuze şi microbuze au fost transportaţi 22,4 milioane de pasageri, cu 46,6% mai puțin, comparativ cu intervalul corespunzător din anul 2019.

În luna mai 2020, comparativ cu mai 2019, a scăzut cu peste 95% numărul de pasageri transportați cu transportul aerian, din cauza restricțiilor de circulație pe plan internațional, care au însemnat și suspendarea curselor regulate. Autoritățile moldovene au organizat în aprilie-mai curse aeriene charter pentru doritorii de a se repatria.

În cazul transportului rutier, scăderea anunțată de BNS pentru mai 2020 este de 75,6%, iar pentru transportul feroviar – de 43,1%.

Reamintim că starea de urgență din cauza pandemiei de coronavirus a durat din 17 martie până pe 15 mai, dar după aceasta a fost instituită starea de urgență în sănătatea publică și în vigoare au rămas o serie de măsuri restrictive, în scopul prevenirii răspândirii virusului.

Oamenii călătoresc foarte puțin din luna martie, sunt încheiate mult mai puține afaceri ce presupun livrări de mărfuri, iar acest fapt îî afectează puternic pe transportatori. Au înregistrat pierderi și transportul public, și transportul privat.

Potrivit BNS, în luna mai 2020, întreprinderile de transport feroviar, rutier, fluvial şi aerian au transportat 1,2 milioane de tone de mărfuri, volum inferior cu peste 24% celui înregistrat în perioada similară din anul 2019.

Volumul de mărfuri transportate cu transportul feroviar a scăzut cu 54,1%, cu transportul aerian – cu 37,7%, iar cu transportul rutier – cu 15,5%.

Pentru întreg intervalul ianuarie-mai 2020, scăderea transporturilor de mărfuri pe cale feroviară, rutieră, fluvială şi aeriană a fost de 13,9%, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2019.

La sfârșitul lunii iunie, transportatorii pe cale rutieră le-au cerut autorităților, printr-un demers, să întreprindă măsuri urgente de salvare a ramurii, grav afectată de criza provocată de COVID-19. 

Totodată, ei au menționat că problemele care au existat în sectorul transporturilor până la pandemie și care nu au fost soluționate la timpul potrivit, s-au transformat acum într-un catalizator care amplifică efectul negativ al crizei social-economice.

Râul datorită căruia Republica Moldova a devenit stat maritim este sărbătorit astăzi

Potrivit Consiliului transportatorilor pe cale rutieră, situația din domeniul transporturilor rutiere de marfă și pasageri s-a înrăutățit semnificativ: volumele de servicii au scăzut enorm, un număr mare de angajați nu pot fi remunerați sau sunt remunerați doar parțial. În anul 2020, practic nu au fost făcute investiții în ramura transporturilor rutiere.

Autorii demersului au cerut să fie întreprinse măsuri urgente, care să diminueze impactul pandemiei COVID-19 asupra ramurii transporturilor rutiere din Republica Moldova. Ei au și un set de propuneri - de ordin administrativ, financiar și fiscal - care, în opinia lor, ar îmbunătăți situația.

Mai notăm că analistul economic Veaceslav Ioniță semnala și prăbușirea pieței auto din Moldova din cauza pandemiei cu COVID-19 – scăderea ar fi de 700 de milioane de lei în cele două luni de carantină.

Potrivit lui, piața auto din Republica Moldova „s-a prăbușit de aproape două ori” în cele două luni de carantină din cauza COVID-19.

Expert: Piața auto din Moldova s-a prăbușit din cauza pandemiei COVID-19

Veaceslav Ioniță a observat că „dacă anul trecut în această perioadă au fost înregistrate 5.080 de automobile, atunci în acest an numărul lor a scăzut până la 2.800 de automobile”.

În luna martie, vânzările oficiale s-au redus cu 320 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o scădere de peste 50% - de la 910 milioane de lei în martie 2019 până la doar 590 de milioane de lei în martie 2020, a arătat Ioniță.

În aprilie, a precizat expertul, vânzările oficiale s-au redus estimativ cu 350 de milioane de lei.

Astfel, cumulativ, scăderea vânzărilor oficiale pe piața auto în cele două luni de carantină este de aproximativ 700 de milioane de lei, în comparație cu intervalul corespunzător de acum un an.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova