Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prohnițchi: Cândva ne mândream cu renumitele soluri de cernoziom, dar acum ...

În cadrul emisiunii "Obiectiv", ecologistul Anatolie Prohnițchi a vorbit despre una dintre cauzele care duce la erodarea solurilor - utilizarea abuzivă a chimicalelor în domeniul agricol. Iată care sunt efectele utilizării pesticidelor și erbicidelor asupra mediului.
Sputnik

 

Prohnițchi: Cândva ne mândream cu renumitele soluri de cernoziom, dar acum ...

Utilizarea substanțelor chimice este una dintre probleme majore în domeniul agriculturii. Pesticidele și erbicidele au un impact negativ asupra mediului ambiant, nemaivorbind de faptul că sunt și cauza principală a erodării solurilor.

Ecologistul Anatolie Prohnițchi spune că, în ultimii ani, din cauza utilizării substanțelor chimice agricole, aspectul solurilor nu mai este acel care a fost odată.

"Întotdeauna ne-am mândrit cu renumitele soluri de cernoziom - păstrate de buneii noștri printr-o atitudine gospodărească. Pe timpuri, nu se foloseau atâtea insecticide, îngrășăminte sau alte chimicale. În prezent nu se atrage mare atenție la starea solurilor. Nu există nici fâșii forestiere, nici o administrare corectă a îngrășămintelor – ca rezultat avem soluri erodate și contaminate",  a declarat ecologistul.

În același timp, Anatolie Prohnițchi a remarcat că și schimbările climatice influențează calitatea solurilor noastre, iar implementare unor tehnologii moderne de prelucrare a pământului, precum și utilizarea îngrășămintelor ecologice, naturale, ar putea salva situația.

Un nou Regulament privind importul/exportul produselor chimice periculoase - Detalii
"Țările dezvoltate obțin energie din surse alternative de la 10 la 80 procente, se dezic de cărbune și alte surse poluante. Îngrășămintele naturale sunt o necesitate în zilele noastre. Fertilizanții bio sunt o necesitate și când vom înțelege acest lucru, vom avea produse de calitate și competitive", a spus Prohnițchi.

De menționat că și specialiștii din domeniul sănătății avertizează că circa 200 mii de oameni suferă, direct sau indirect, din cauza aplicării ferilizanților, pesticidelor și erbicidelor. Dacă nu se vor lua măsuri concrete, în următorii zece ani riscăm să rămânem fără sute de mii de hectare, cu randament scăzut și cu populație tot mai afectată de agricultura intensivă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova