Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

„Un pas spre sfârșitul lumii” – ce va urma după expirarea New Start

Șansele prelungirii tratatului de reducere a armelor nucleare, semnat între Rusia și SUA, sunt tot mai mici. Politica americanilor este îndreptată spre subminarea sistemului internațional de securitate.
Sputnik

MOSCOVA, 14 iul – Sputnik, Andrei Koț. Potrivit ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, Casa Albă, din câte se pare, a decis definitiv să nu mai prelungească tratatul de reducere a armelor ofensive strategice New Start (SNV-3). E ultimul document care limitează potențialul nuclear militar al celor două supraputeri. Ce pericole aduce destrămarea sistemului de securitate internațională, aflați în materialul realizat de RIA Novosti.

Includerea Chinei

Într-o discuție cu jurnaliștii, ministrul Afacerilor Externe a subliniat că nu trebuie să cădem pradă panicii din cauza lipsei de certitudine în privința New Start – Rusia este capabilă să-și asigure securitatea chiar și fără acest document. Totuși, acest tratat avea o importanță deosebită. New Start a fost încheiat între președinții Rusiei și SUA, Dmitri Medvedev și Barack Obama pe 9 aprilie 2010. Documentul a intrat în vigoare în februarie 2011 și expiră în 2021.

Cale de întoarcere nu este: Turcia, a doua testare a S-400 împotriva avioanelor americane
Tratatul prevedea reducerea armelor nucleare din arsenalele Rusiei și SUA până la 1550 de unități, rachete balistice intercontinentale, rachete balistice de pe submarine și bombardierelor grele – până la 700 de unități. New Start a fost semnat peste un an după expirarea START I (SNV-1). Dacă în primul deceniu al acestui secol nimeni nu avea îndoieli în prelungirea acordului, atunci odată cu venirea la Casa Albă a lui Donald Trump, situația s-a schimbat radical.

Una dintre condițiile de bază pentru prelungirea New Start, potrivit liderului american, este participarea Chinei. Directorul departamentului pentru controlul asupra înarmărilor a MAE Chinei, Fu Cong, a explicat că acest lucru este posibil doar în două cazuri: în cazul în care China și-a sporit arsenalul nuclear până la nivelul SUA sau dacă Washingtonul își va reduce propriul arsenal. Alte variante nu sunt acceptabile pentru Beijing, pentru că nu iau în considerație diferența colosală între potențialele strategice.

Rusia a creat “asasinul perfect” al sistemelor de luptă pe o rază de 10 km

O altă condiție, înaintată de Washington, nu este acceptată de Moscova. La începutul lunii iulie reprezentantul special al președintelui SUA pentru problemele controlului asupra înarmărilor, Marshall Billingslea, a numit “oribile” proiectele rachetelor “Burevestnik” și a dronelor “Poseidon”, îndemnând anularea lor pentru că ar contrazice prevederile New Start. Americanii au insistat și anterior asupra limitării noilor arme rusești, inclusiv a rachetelor non-nucleare hipersonice anti-navă “Țirkon”.

“Acest lucru arată că SUA nu mai dispun de alte pârghii pentru menținerea poziției de lider mondial, cu excepția șantajului nuclear”, a explicat agenției RIA Novosti doctorul în științe militare Constantin Sivkov. “Din punct de vedere economic, deja rămân în urma Chinei la unele capitole, iar în privința tehnologiilor militare (cum ar fi armele hipersonice) – de Rusia. Iată de ce ei încearcă să ne forțeze să renunțăm la anumite proiecte avansate. Trebuie să ne ferim de această capcană”, a precizat el.

O poziție fără compromis

Serghei Lavrov a subliniat că Rusia nu va înceta să ceară SUA prelungirea tratatului, chiar dacă Moscova întotdeauna a fost dispusă să cedeze. Ministrul a anunțat că au fost purtate discuții cu americanii despre o posibilă reducere a numărului celor mai noi sisteme strategice în cadrul New Start, atunci când acestea vor fi desfășurate. E vorba de blocurile hipersonice cu planare “Avangard” și rachetele balistice intercontinentale “Sarmat”.

De ce India va da 2 miliarde de dolari pentru avioanele rusești MiG-29 și Su-30
“În ceea ce privește celelalte sisteme (racheta de croazieră “Burevestnik”, drona subacvatică “Poseidon” și rachetele hipersonice “Țirkon”n.r.), acestea nu aparțin categoriei vizate de tratatul New Start”, a subliniat Lavrov. “Însă noi suntem dispuși să demarăm discuții prin care și armele care nu sunt clasice din punct de vedere al acordului existent să devină un obiect al negocierilor”, a spus ministrul.

Totuși, este puțin probabil ca Statele Unite să recurgă la cedări. Washingtonul, în mai multe rânduri, a refuzat orice compromise: “Fie acceptați necondiționat condițiile noastre, fie ne retragem din tratat”. Evident, nici Rusia, nici China nu intenționează să accepte pretențiile americanelor, ignorând propriile interese naționale. În opinia specialiștilor, tratatul New Start are foarte puține șanse să fie prelungit. Acest lucru presupune o schimbare totală a întregului sistem al securității internaționale.

Calitate în loc de cantitate

“Dacă ar fi să vorbim anume despre sistemul securității internaționale în sfera militară, trebuie să recunoaștem că aceasta, practic, nu mai există”, consideră redactorul-șef al revistei “Arsenal Otecestva”, Victor Murahovski.

Un nou eșec al sistemului american de apărare antiaerian ”Patriot”
“Acest sistem exista în baza acordurilor dintre URSS și SUA, ulterior, între Rusia și SUA. E vorba de tratatele cu privire la sistemele antirachetă, tratatul forțelor nucleare intermediare, interzicerea testelor nucleare, pe care americanii nu le-au ratificat. Actul cu privire la securitate și cooperare în Europa, care a decedat, la fel, din cauza SUA. Întregul sistem, edificat în situațiile conflictuale ale Războiului Rece, a fost distrus la inițiativa Washingtonului”, a adăugat el.

Expertul a subliniat că pe lângă tratatului New Start, care mai este în vigoare, a mai rămas doar acordul cu privire la Regimul de Control al Tehnologiilor pentru Rachete (MTCR). Însă, și acest document americanii încearcă să-l adapteze la interesele lor. În iunie, agenția Reuters, cu trimitere la surse în sistemul industrial militar și conducerea țării, a anunțat că administrația americană încearcă să revadă prevederile acordului, pentru a vinde mai multe drone altor state. E puțin probabil ca această inițiativă să fie acceptată de părțile semnatare.

Noile probleme ale F-35: Ce nu este în regulă cu avionul de luptă american

“Trebuie să constatăm cu regret că acum vom fi nevoiți totul de la zero”, menționează Murahovski. “Președintele nostru a înaintat deja o inițiativa unei reuniuni a cinci state, membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, pentru a discuta pe marginea acestei probleme. S-ar putea recurge la un acord internațional, dacă nu unul de reducere, de cel puțin, control asupra înarmărilor nucleare. Însă, judecând după politica și poziția Washingtonului și Londrei, șansele realizării a acestei inițiative sunt mici”, a adăugat el.

Expertul a subliniat că consideră puțin probabil o cursă “cantitativă” a înarmărilor, în care Rusia și SUA și-ar spori numărul armelor nucleare și a mijloacelor de transportare a lor. Însă competiția pentru supremația tehnologice în domeniul armelor strategice promite a fi una fierbinte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova