Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pulbere, despre decizia Curții Constituționale: Judecătorii au mers pe calea logică

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, juristul și fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, a explicat de ce s-a ghidat Curtea Constituțională atunci când a decis că alegerile prezidențiale și cele parlamentare nu pot avea loc concomitent.
Sputnik
Pulbere, despre decizia Curții Constituționale: Judecătorii au mers pe calea logică

În ziua de marți, 7 iulie, Curtea Constituțională Moldovei a decis că că două scrutine, unul prezidențial și altul parlamentar, nu pot avea loc în aceeași zi sau în aceeași perioadă, chiar dacă această normă nu este pevăzută expres în Constituție.

Fostul președinte al Înaltei Curți, Dumitru Pulbere a explicat că luând această decizie, Curtea a mers pe calea logică, întrucât odată ce este interzis de a dizolva Parlamentul cu șase luni înainte de alegerea președintelui, înseamnă că, în principiu, nu pot să aibă loc alegeri parlamentare anticipate.

"Și asta pentru că, ca să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate, Parlamentul trebuie să fie dizolvat, iar decretul de dizolvare a Parlamentului îl emite președintele. Dar în Aliniatul 4 al Articolului 85 este indicat expres că el nu poate fi dizolvat în perioada acestor șase luni până la alegerile președintelui", a spus Dumitru Pulbere.

Astfel, juristul a opinat că singura logică după care s-a condus Înalta Curte de a nu permite desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale (ordinare sau extraordinare) în aceeași zi și în aceeași perioadă, a pornit de la faptul că președintele, potrivit textului Constituției, nu are dreptul să dizolve Parlamentul în ultimele șase luni de mandat, prevedere care ar fi putut duce la situația ca alegerile prezidențiale și cele parlamentare să se desfășoare în aceeași zi sau în aceeași perioadă.

Expert: Decizia CC, luată pentru a le face pe plac unor politicieni

"Nicăieri în Constituție nu este indicat că alegerile prezidențiale și parlamentare nu pot să aibă loc în aceeași perioadă sau în aceeași zi. Este necesară o concretizare a normei constituționale. Adică este cazul ca Legea Supremă să stipuleze expres că cele două tipuri de alegeri nu pot să aibă loc în aceeași zi sau în aceeași perioadă, adică în lumina hotărârii de marți a Curții", a conchis Pulbere.

Amintim că în data de de 7 iulie Curtea a decis că "alegerile parlamentare anticipate și alegerile prezidențiale nu pot avea loc în aceeași zi". O altă decizie a Curții stabilește că "dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui este interzisă în orice circumstanță".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova