Ce rezerve valutare deține BNM și ce s-a întâmplat cu acestea în iunie

Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au sporit cu 57 de milioane de dolari în luna iunie. Din acest total, 37 de milioane de dolari au fost cumpărate de BNM de pe piața valutară internă.  
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 iul – Sputnik. Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au constituit 3 miliarde 193 de milioane 550 de mii de dolari americani (3 193,55 mil. dolari SUA) la sfârșitul lunii iunie curent.

Ce spune guvernatorul BNM despre relația cu FMI și creditele pentru cetățeni

Pe parcursul lunii iunie, rezervele valutare au sporit cu 57,33 milioane dolari SUA, comparativ cu finalul lunii mai, potrivit BNM.

Majorarea activelor oficiale de rezervă s-a produs și prin intervenția instituției pe piața valutară internă: BNM a cumpărat echivalentul a 37 de milioane de dolari SUA.

Legat de acest aspect, expertul economic Viorel Gîrbu a comentat pentru Sputnik că BNM intervine semnificativ pe piața valutară, fără a exista „o necesitate stringentă”.

În opinia sa, ar fi mai potrivită o strategie de depreciere lentă a leului, care ne-ar permite să ne pregătim „de eventuale șocuri valutare în viitor”. „Nu știe încă nimeni care va fi impactul epidemiei în perioada următoare, spre finele anului”, a punctat Viorel Gîrbu.

De asemenea, în luna iunie, activele oficiale de rezervă ale BNM s-au completat cu aproape 20 de milioane de dolari rezultate din aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA.

Starea economiei și agriculturii la 30 de ani de la declararea Suveranității – experți

Activele oficiale de rezervă s-au mai majorat prin: înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale - 14,19 mil. dolari SUA; veniturile din gestionarea rezervelor valutare - 1,99 mil. dolari SUA; intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă - 1,29 mil. dolari SUA; intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 0,32 mil. dolari SUA.

Totodată, pe parcursul lunii iunie, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de: plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova - 8,58 mil. dolari SUA; plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova - 7,47 mil. dolari SUA; reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții - 1,08 mil. dolari SUA; alte ieșiri nete - 0,04 mil. dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova