Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bastîrkin a vorbit despre investigațiile efectuate în cazul crimelor comise de naziști

Investigațiile Comitetului de Investigații al Federației Ruse în privința crimelor comise de naziști sunt efectuate în baza normelor dreptului național și internațional, a declarat președintele Comitetului de Investigații, Alexandr Bastîrkin.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 iul - Sputnik. Potrivit materialelor de arhivă, în teritoriul Republicii Federative Sovietice Ruse, în anii e ocupație, au fost nimicite 2 milioane de oameni din populația civilă.

Militarii moldoveni au participat la Parada Victoriei: Cele mai importante declarații
Dar nu poate probele au fost examinate, nu toate persoanele vinovate au fost investigate și judecate. Datorită săpăturilor făcute de detașamentele de căutare (din zilele noastre – n.n.) și a documentelor de arhivă desecretizate, au devenit cunoscute detalii ale evenimentelor tragice din regiunea Novgorod, Krasnodar și Rostov de ucidere în masă a populației civile. În anul trecut, Comitetul de Anchetă a pornit dosare pe cazul a uciderii a peste 30 de mii de cetățeni sovietici.

"Ancheta efectuată de Rusia se bazează pe normele dreptului național și internațional", a declarat Alexandr Bastîrkin, într-un interviu pentru RIA Novosti, fiind întrebat în baza căror legi trebuie să răspundă cei care au comis aceste atrocități în timpul anilor de război.

Putin și Lukașenko, la inaugurarea memorialului Ostașului Sovietic din Rjev - Foto
El a amintit că ceea ce ține de legislația națională responsabilitatea penală pentru crimele săvârșite de naziști și de complicii lor a fost stabilită de decizia Prezidiumului Sovietului Suprem al URSS din anul 1943 "Măsurile de pedepsire a răufăcătorilor germano-fasciști care se fac vinovați de uciderea și torturarea populației civile sovietice și prizonierii Armatei Roșii, a spionilor, trădătorilor de Patrie și rândurile cetățenilor sovietici și a complicilor lor".

 "În cazul organizatorilor și executorilor acestor crime, documentul prevedea, fără a lăsa o alternativă, pedeapsa supremă – moartea prin spânzurare. În Codul Penal al Rusei există o normă care prevede pedepse pentru genocid, care sunt mult mai puțin aspre, decât cele care ar permite aplicarea forței retroactive a legii penale", a mai declarat Alexandr Bastîrkin, președintele Comitetului de Investigații al Federației Ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova