Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlamentul se reunește în ședință: Pe ordinea de zi - mai multe proiecte importante

Deputații se reunesc la ora 10:00 în ședință plenară pentru a dezbate mai multe proiecte de legi și hotărâri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Pe ordinea de zi a ședinței plenare figurează 34 de proiecte. Astăzi Parlamentul urmează să ia act de proiectele pentru care ieri Guvernul și-a angajat răspunderea: cel

de modificare a legii bugetului de stat, prin care au fost majorate cheltuielile cu peste un miliard de lei.

Deputatul Ștefan Gațcan, care a anunțat ieri că aderă la Pro Moldova, și-a depus mandatul

Proiectul prevede suvenționarea întreprinderilor și organizațiilor necomerciale care au instituit șomaj tehnic în perioada stării de urgență, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, fonduri adăugătoare pentru realizarea programelor în domeniul ocrotirii sănătății. 

Bani suplimentari vor fi alocați și pentru eficiența energetică, dezvoltarea transportului aerian, subveționarea producătorilor agricoli, sănătatea publică, sistemul electoral, educația timpurie, învățământul liceal și cooperare externă. 

De asemenea, o parte din bani va fi redirecționată pentru susținerea persoanelor în etate și a celor social-vulnerabile, dar și pentru acoperirea cheltuielilor legate de majorarea salariilor pentru personalul medical.

Un alt proiect important pentru care Guvernul și-a angajat ieri răspunderea este cel care prevede majorarea angajaților din sistemul medical cu 30 la sută.

Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a declarat că de această majorare vor beneficia cadrele medicale din instituțiile și subdiviziunile medicale finanțate din bugetul de stat și din bugetele locale. Salarii mai mari vor primi 4500 de specilaiști. Modificările vor intra în vigoare în data de 1 septembrie 2020.

Ciubuc: Plecare lui Gațcan de la PSRM relevă faptul că din PD nu mai au pe cine "rupe"

Tot astăzi, deputații vor examina în lectura a doua proiectul de lege care prevede pedeapsă aspră pentru cei care organizază curse ilegale pe drumurile din țară sau întreceri, dar și pentru cei care participă la aceste activități.

Pedeapsa cea mai blândă în acest sens prevede o amendă de 650 de unități convenționale (32.500 de lei) sau muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore.
În cazul în care cursele ilegale a provocat daune moderate sănătății anumitor persoane, Codul Penal va prevedea în calitate de pedeapsă o amendă de până la 700 de unități convenționale (35.000 de lei), muncă în folosul comunității de până la 240 de ore sau până la 2 ani de închisoare.
Iar în cazul în care cursele ilegale se vor solda cu moartea cuiva, Codul Penal va prevedea doar pedeapsă cu închisoare - până la 7 ani de privațiune cu anularea permisului de conducere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova