De ce băncile din Moldova sunt interesate să-i împrumute bani statului

În aceste vremuri grele, când statul caută surse alternative de finanțare a deficitului, o soluție ar fi împrumuturile interne. Puțini oameni cunosc însă în ce condiții pot să-i împrumute statului bani, astfel încât să obțină profit din asta.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Statul a rămas cu o gaură financiară în bugetul de stat de peste 4 miliarde de lei, după ce Curtea Constituțională a anulat acordul de împrumut cu Federația Rusă.

Igor Dodon, la Moscova: Ce subiecte vor fi abordate - creditul rusesc, pe agendă

Atunci când a revizuit bugetul pe fundalul crizei declanșate de infecția COVID-19, Guvernul a mizat pe acest ajutor din partea Moscovei, dar accesarea creditului nu a fost posibilă după contestarea unor exponenți ai opoziției parlamentare, care au reclamat pretinse clauze nefavorabile pentru Moldova. În aceste condiții, autoritățile caută soluții alternative pentru a acoperi golurile. 

Anterior, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a declarat că statul va emite valori mobiliare de stat pe piața internă în sumă de 4 miliarde de lei, drept sursă de finanțare alternativă. Se pare că acest instrument financiar ar putea ajuta autoritățile în aceste vremuri de grea încercare. 

Colacul de salvare pentru Guvern

Premierul Ion Chicu a declarat recent în studioul Sputnik Moldova că statul a început deja să emită mai multe hârtii de valoare decât era planificat, iar banii care vor fi obținuți din acestea ar putea fi direcționați, la necesitate, la efectuarea plăților sociale. 

Ion Chicu spune în ce condiții nu vor putea fi plătite pensiile și salariile

„Orice ban care vine din împrumuturile pe intern, pe el nu scrie că se duce la investiții sau la salarii. Dar noi acum ne onorăm obligațiunile. (...) Au fost plasate mai multe VMS-uri decât a fost planificat. Cererea din partea băncilor există. Sunt trei tipuri de hârtii de valoare - pe 3 luni, pe 6 luni și pe un an”, a declarat Ion Chicu. 

Oficialul a remarcat că băncile sunt interesate să cumpere valori mobiliare de stat, deși dobânda a scăzut semnificativ. 

„Am coborât sub 4% dobânda pentru 91 de zile - e 3,94%. Niciodată nu a mai fost așa de joasă, dar știm cum să gestionăm aceste lucruri. Nu mai este 26% cum a fost cândva. Cele mai scumpe bineînțeles sunt astea de 1 an. E o dobândă de ceva mai mult de 5% anual. Noi ne împrumutăm pe intern pentru că ne este convenabil. Dacă nu ar fi - nu ne-am împrumuta în asemenea parametri”, a declarat premierul Ion Chicu în studioul Sputnik Moldova. 

Licitaţiile de vânzare a VMS se desfăşoară în conformitate cu un calendar orientativ elaborat şi aprobat trimestrial de către Ministerul Finanţelor.

De ce valorile mobiliare de stat nu sunt foarte atractive pentru populație 

Valorile mobiliare de stat sunt instrumente financiare care fac parte din datoria publică din momentul în care sunt emise de stat.

Ar putea sau nu Moldova beneficia de creditul rusesc prin intermediul eurobondurilor

Cu alte cuvinte, statul ia bani cu împrumut de la persoane fizice sau juridice prin emiterea bonurilor de trezorerie sau a obligațiunilor de stat, pe care se obligă să le răscumpere într-un termen determinat, plâtind și o dobândă.

Dar persoanele fizice nu pot cumpăra direct titlurile de stat, ci doar prin intermediul băncilor comerciale, care joacă rolul de dealer primar în acest circuit. 

Acest lucru îi dezavantajează pe oamenii simpli în raport cu instituțiile financiare, dar și statul are de pierdut din asta, consideră expertul economic Viorel Gârbu. 

„Persoanele fizice pot accesa aceste instrumente de economisire, de investiții, doar prin intermediul băncilor comerciale. Aici este problema - modalitatea de accesare a acestor împrumuturi este dificilă. Statul ar putea să se gândească să completeze lista celor care oferă împrumuturi statului și asta să ducă la reducerea dobânzilor. Cu cât mai multe persoane fizice și juridice vor avea acces la hârtii de valoare vândute de stat - dobânda acestor hârtii de valoare va scădea”, a declarat Viorel Gârbu pentru Sputnik Moldova.

De acest lucru însă nu ar fi interesate băncile comerciale, care după ce cumpără de la stat hârtii de valoare le vând la dobânzi mai puțin avantajoase pentru persoanele fizice. 

„Statul trebuie să găsească modalități prin care persoanele fizice să acceseze mai ușor aceste împrumuturi, să popularizeze acest instrument. Aici este un conflict. Pentru că băncile comerciale se tot luptă pentru aceste hârtii de valoare. Din păcate, în Moldova există un exces de lichidități - sunt mijloace de zeci, dacă nu de sute de miliarde, care pot fi investite de băncile comerciale”, a explicat Viorel Gârbu.

Avantajele investirii în hârtii de valoare emise de stat

Autoritățile susțin că din momentul înființării pieței valorilor mobiliare în 1995, statul n-a avut niciodată restanțe la plata pentru răscumpărarea valorilor mobiliare de stat sau a dobânzilor. Acest lucru le oferă o siguranță celor care investesc în titluri de stat. 

Disputele privind creditul rusesc continuă: Declarații

„În principiu, băncile comerciale sunt interesate să crediteze statul, pentru că statul mereu o să-și plătească datoriile. Avantajul este că statul niciodată nu poate să falimenteze în monedă națională. Statul mereu va plăti dobânda și împrumutul în lei moldovenești. Statul poate să falimenteze doar dacă se împrumută în dolari sau euro. Și atunci asta este în interesul băncilor”, afirmă Viorel Gârbu.

Expertul economic a mai declarat pentru Spuntik Moldova că autoritățile ar trebui să modifice cadrul instituțional, astfel încât persoanele fizice să poată cumpăra direct de la Ministerul Finanțelor hârtiile de valoare. 

Amintim că pe 17 aprilie Guvernul a operat modificări fără precedent la bugetul de stat pe fundalul pandemiei care a dus la necesitatea revizuirii cheltuielilor, veniturilor și a deficitului. 

Astfel, s-a estimat că veniturile vor fi de 61,67 de miliarde de lei - cu 7,5 miliarde de lei sau cu 11% mai mici față de cele aprobate anterior. Cheltuielile vor fi de 77,9 miliarde de lei - cu 1,3 miliarde de lei mai mari decât au fost aprobate inițial sau cu 1,6%. Deficitul Bugetului Public Național a fost estimat la 16,2 miliarde de lei - va constitui 6,7% din PIB, față de 3,25% cât a fost estimat inițial. Valoarea deficitului aprobată în proiectul inițial a fost de 7,4 miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova