Primul grupaj de materiale va relata despre un șir de fapte mai puțin cunoscute din istoria Capitalei în perioada războiului.
"La construcția Memorialului Eternitate (Вечность – în rusă) [în anul 1974] rămășițele pământești ale eroilor au fost dezgropate și reînhumate în cimitirul militar din cadrul acestui complex memorialistic", a relatat pentru Sputnik Moldova Alexei Perovici, care este coordonatorul comitetului "Pobea".
Al a adus informați interesante și despre Arcul de Triumf din centrul Capitalei.
"19 oameni originari din țara noastră s-au învrednicit de titlu de erou al Uniunii Sovietice. Numele unităților militare din care făcea parte acești eroi, numele conaționalilor noștri care au titlul de Erou al Uniunii Sovietice au fost cioplite în lespezi de marmură care au fost fixate pe Arcul de Triumf", a mai spus Petrovici.
Un alt ecou al Marelui Război pentru Apărarea Patriei sunt inscripțiunile "cercetat, nu e minat" (осмотрено, мин нет – în limba rusă) de pe clădiri, care s-au păstrat până astăzi.
"Aceste inscripțiuni au fost făcute de geniștii sovietici în august 1944, după eliberarea Chișinăului de ocupația nazistă. Atunci aceste inscripțiuni erau foarte importante, ele însemnând securitate, viață", a povestit Petrovici.
Capitala a fost eliberată în întregime de trupele naziste în august 1944, în urma operațiunii Iași-Chișinău.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova