Cum au reacționat sistemele Bastion, Iskander și Flota Baltică la exercițiile BALTOPS-2020

Moscova percepe apropierea de granițele Rusiei a forțelor SUA și NATO ca pe o amenințare la adresa securității naționale și își întărește în mod constant grupurile de trupe pe direcția strategică occidentală.
Sputnik

Pe fundalul manevrelor extrem de agresive ale NATO în Marea Baltică, avioane de vânătoare și bombardiere, sisteme de rachete tactice Iskander (OTRK) și sistemele anti-nave ”Bastion”  din cadrul Flotei Baltice și a districtului militar occidental al Forțelor Armate Ruse au efectuat lansări electronice asupra navelor, avioanelor și bazelor potențialului inamic.

General rus: NATO nu are mijloace de combatere a Iskander-M

Exercițiile comune BALTOPS 2020 se desfășoară în Marea Baltică, în perioada 7-16 iunie, cu participarea forțelor și a echipamentelor din 17 țări membre NATO și două țări partenere. Sunt implicate aproximativ 30 de nave de război, până la 30 de avioane și elicoptere, 3 mii de militari din Marea Britanie, Germania, Grecia, Danemarca, Spania, Italia, Canada, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Olanda, Norvegia, SUA, Turcia, Finlanda, Franța, Suedia, Estonia.

Sunt exersate sarcinile de apărare aeriană, anti-submarine și de apărare anti-mină, precum și blocajul naval - forma operațiunilor de luptă reglementate de documentele internaționale pentru a submina economia inamicului, acte de agresiune directă. Grupul principal de țări membre NATO care participă la exercițiile militare desfășoară operațiuni la 120-180 de kilometri de granița maritimă a regiunii Kaliningrad.

Lovituri asupra aerodromurilor și posturilor de comandă

În timpul antrenamentelor din 14 iunie, unitățile militare ale Flotei Baltice ”Iskander” s-au deplasat în secret în zona de poziționare desemnată și au efectuat lansări electronice singulare și de grup asupra țintelor care simulează aerodromurile, posturile de comandă și sistemele de rachete ale potențialului inamic. Au fost implicate aproximativ 20 de unități de echipament militar și tehnică specială. În același timp, forțele și bunurile NATO, desfășurate în apropierea frontierelor rusești, au creat un context aproape de de unul operațional-militară real și o situație complicată.

Măsuri de răspuns ale NATO la amplasarea sistemelor “Iskander-M” cu rachete 9M729

Rachetele balistice și de croazieră ghidate ”Iskander” sunt capabile să lovească ținte la o distanță de până la 500 de kilometri, sunt echipate cu focoase convenționale, nucleare, cu clustere și cu impulsuri electromagnetice (pentru lovirea sistemelor radar). Timpul de lansare a primei rachete din marș este de doar câteva minute. Complexul este integrat cu sisteme de recunoaștere și control și este capabil să primească informații despre ținte prin satelit, de la aeronavele de recunoaștere sau de la avioane fără pilot. În ceea ce privește eficacitatea luptei, complexul operațional-tactic este superior tuturor omologilor săi existenți în străinătate (Lance, ATACMS, Pluton), iar capacitățile rachetelor cu focoase convenționale sunt echivalente cu munițiile nucleare.

Răspunsul SUA la rachetele ”Iskander”: Pericolul reprezentat de rachetele americane

Fiecare lansator este autonom, capabil să funcționeze fără a desemna ținta de sateliți sau aeronave de recunoaștere. În fazele inițiale și finale ale zborului, racheta 9M723K1 cu o masă de lansare de aproximativ 4 tone dezvoltă o viteză de peste 2000 m/sec, se deplasează pe o traiectorie cvasi-balistică la altitudini de până la 50 km, manevrează cu o supraîncărcare de până la 30 de unități.

Interceptarea unei astfel de rachete de către toate sistemele de apărare aeriană și de apărare împotriva rachetelor existente este imposibilă. Combinația dintre capacitățile de șoc ale ”Iskander” OTRK și cupola de apărare aeriană S-400 din regiunea baltică nu lasă nicio șansă de reușită, chiar și pentru un agresor care este cel mai bine dotat din punct de vedere tehnologic.

În cazul unui conflict militar real, sistemul ”Iskander” este capabil să distrugă elemente sistemul american de apărare a rachetelor din Europa în câteva minute și să asigure respingerea unui atac cu rachete balistice intercontinentale.

Voi aminti aici că unul dintre motivele pentru utilizarea armelor nucleare împotriva inamicului Rusia îl consideră acțiunile întreprinse asupra instalațiilor militare de stat sau de importanță extremă. Ministerul rus al Apărării a desfășurat sistemul ”Iskander” OTRK în Regiunea Kaliningrad în februarie 2018, pentru a răspunde amenințărilor militare în creștere pe direcția strategică occidentală.

Supremație Tenologică

Pentru a combate navele de suprafață ale unui potențial inamic, sistemele de rachete de coastă ”Bastion” (DBK) au fost rapid desfășurate în regiunea Kaliningrad. Conform condițiilor exercițiilor, „inamicul”, în data de 12 iunie a încercat să perturbe căile de comunicare pe mare și să lanseze un atac de rachete asupra navelor Flotei Baltice. După ce au primit datele privind țintele desemnate, echipajele de luptă ale ”Bastion” DBK au efectuat lansări electronice și convențional au distrus în mare grupul de atac naval al inamicului.

Un nou lot cu S-400 va pleca în Turcia, ”Patriot” și ”Eurosam” - sub semnul întrebării

”Bastioanele” de coastă cu rachete anti-nave suppersonice P-800 ”Onyx” permit crearea de zone de acces și manevră în regiunea Baltică). Complexul oferă apărare de coastă cu o lungime de peste 600 de kilometri, iar desfășurarea sa în poziții de luptă durează cinci minute. O rachetă de croazieră autoghidată cu o greutate de 3 tone se deplasează spre țintă de 2,5 ori mai rapid decât viteza sunetului, aproape că nu poate fi detectată de sistemele moderne de apărare aeriană și este capabilă să dezactiveze o navă de război de orice deplasament - la o distanță de peste 300 de kilometri de coastă (conform altor surse - până la 500 km).

Diviziunea DBK „Bastion” include opt lansatoare, adică 16 rachete sunt gata în permanență pentru lansare. Muniția completă a diviziei este de până la 36 de rachete anti-nave de croazieră care pot atinge și obiective de contrast radio bazate pe sol.

Utilizarea în luptă a ”Bastioanelor” este posibilă pe timp de zi și de noapte, în orice condiții meteorologice, cu ghidare complet autonomă asupra țintei după lansare. Complexul nu necesită o desemnare precisă a țintei, principalul său avantaj este „inteligența” de la bord a rachetei, care este deosebit de eficientă când este lansată o salvă. În zbor, rachetele fac schimb continuu de informații, În mod automat distribuie între ele țintele (după importanță), fără a reacționa la cele false.

În memoria fiecărei rachete există „portrete electronice” ale tuturor navelor de război moderne ale unui potențial inamic, care îi permite să determine autonom tipul de grup de nave în punctul de întâlnire și să atace țintele principale.

Programul alege în mod independent tactica de atac, ține cont de capacitățile de apărare a sistemului antiaerian al inamicului și de cele de război electronic. Atunci când nava amiral este distrusă, restul rachetelor sunt redirecționate către alte ținte, este exclusă posibilitatea lovirii a două rachete în aceeași navă. ”Bastion”-ul a fost testat pentru prima dată în toamna anului 2016 într-o situație de luptă - un atac cu rachete asupra țintelor militanților din Siria a fost exactă și zdrobitoare.

Amenințările se transformă în ținte

Pe fundalul exercițiilor ”BALTOPS 2020”, bombardierele din prima linie Su-24 și avioanele de luptă Su-30SM din aviația navală a Flotei Baltice, în data de 11 iunie au exersat atacuri asupra țintelor de suprafață în zonele marine. Echipajele au efectuat zboruri în aria dată pentru a dezvălui situația de suprafață și atacurile de antrenament asupra țintelor care simulează grupurile de nave inamice. În antrenamente au fost implicate mai mult de 10 aeronave ale aviației navale din Flota Baltică.

"Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant

Vecinii din Armata Leningrad a Forțelor Aeriene și de Apărare Aeriană din districtul militar occidental - echipajele avioanelor de luptă Su-35S - au finalizat lansări de rachete asupra țintelor aeriene în timpul exercițiilor din Karelia cu o zi mai devreme. Piloții avioanelor de luptă au exersat aerobatica în perechi și în grupuri la altitudini minime și maxime, pe timp de zi și de noapte. Și acest episod planificat al antrenamentelor militare va servi cu siguranță drept semnal pentru Finlanda neutră - în cazul în care aceasta va fi în continuare inclusă în jocurile militare anti-ruse ale NATO de la Marea Baltică.

Pe poligonul de pregătire Kinghiseppski din regiunea Leningrad, echipajele de aviație ale armatei (elicoptere de atac Mi-35 și Mi-8MTSh polivalent) ale Armatei Leningrad din districtul militar occidental au lansat atacuri de bombardament cu rachete împotriva „inamicului” care înaintează.

Pentagonul militarizează România – implicații periculoase
Între timp, pe 12 iunie, cinci avioane americane de recunoaștere și o aeronavă de avertizare și control precoce din Franța au făcut multe ore de zboruri de recunoaștere în apropierea granițelor Rusiei în regiunea baltică. Timp de câteva ore, ofițerul de informații strategice ale SUA, RC-135W, a zburat de-a lungul graniței regiunii Kaliningrad în spațiul aerian polonez și peste Marea Baltică.

În același timp, două aeronave de recunoaștere radio-electronică ale armatei americane Beechcraft RC-12X Guardrail (din lituanian Šiauliai) au pus ținte de-a lungul nordului și nord-estului regiunii Kaliningrad în spațiul aerian lituanian - la o distanță de aproximativ 40 km de granița Federației Ruse. Spre vestul regiunii Kaliningrad, deasupra Mării Baltice, a zburat o aeronavă antisubmarină P-8A Poseidon care a patrulat Forțele Maritime ale SUA. În spațiul aerian al Poloniei, la sud-vestul regiunii Kaliningrad, a patrulat pentru o lungă perioadă de timp aeronava franceză E-3CF Sentry AWACS.

Mai târziu, peste apele internaționale ale Mării Baltice, au apărut un avion american de recunoaștere de mare altitudine U-2S, care se îndrepta spre granița maritimă a Rusiei. Această activitate militară nesănătoasă nu promite Țărilor Baltice nimic bun.

Moscova percepe apropierea de granițele Rusiei a forțelor SUA și NATO ca pe o amenințare la adresa securității naționale și își întărește în mod constant grupurile de trupe pe direcția strategică occidentală. Și, vom sublinia că Rusia își consolidează capacitățile de apărare pe teritoriul său, spre deosebire de Statele Unite și alte câteva țări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova