Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăul, sufocat de mașini: Cât de mult a crescut numărul automobilelor în ultimii ani

Străzile Chișinăului intră încet sub dominația mașinilor, care din an în an devin tot mai multe. Automobilele câștigă tot mai mult teren pe străzi și chiar și pe trotuare. Cum poate fi adaptat orașul nostru la aceste tendințe, aflați din materialul Sputnik Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 iun - Sputnik. Chișinăul se sufocă în fiecare zi din cauza numărului tot mai mare de automobile. Se întâmplă datorită unei planificări urbane dintr-o perioadă în care nu existau atât de multe mașini personale. 

Potrivit Registrului de Stat al Transporturilor al Agenției Servicii Publice, în prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 1.034.971 de automobile. 

Cum scăpăm de ambuteiajele din Chișinău și prevenim infectarea cu COVID-19 - propunere

În doar cinci ani, numărul vehiculelor a crescut cu 25% - cu peste 250 de mii de unități din 2015 până în prezent. Iar dacă luăm în calcul statisticile mai vechi, atunci cifra devine amețitoare. Acum 15 ani, în Moldova erau înregistrate mai puțin de jumătate de milion de mașini - 474 de mii. Până în 2020, această cifră a crescut cu peste 560 de mii. 

Pentru a completa tabloul, trebuie de remarcat că în 1990 în țara noastră erau doar puțin peste 200 de mii de mașini - ceea ce înseamnă că numărul lor a crescut de atunci de aproape cinci ori și a ajuns acum la peste un milion. 

Cele mai multe automobile sunt, evident, în Capitală - 307.499, iar pe măsură ce crește numărul lor - tot mai mari devin ambuteiajele de pe străzile Chișinăului. Și nu e de mirare, dacă ne gândim că infrastructura rutieră nu s-a schimbat fundamental în 30 de ani, iar presiunea pe drumuri a crescut simțitor. 

Ce fac autoritățile pentru a soluționa problema ambuteiajelor

Șeful serviciului de presă al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, a declarat pentru Sputnik Moldova că municipalitatea este acum în proces de elaborare a unei strategii pentru fluidizarea traficului rutier în Capitală. Au fost create mai multe grupuri de lucru care analizează în prezent posibilitățile de reducere a timpului de așteptare în trafic.

„Noua administrație și-a setat ca prioritate anume acest aspect - reglementarea și soluționarea problemei ambuteiajelor și parcărilor din oraș. Va veni cu un complex de măsuri și cu elaborarea unui plan urbanistic. Sunt o serie de acte importante la care municipalitatea lucrează în prezent”, a declarat pentru Sputnik Vasile Chirilescu.

Până la elaborarea strategiei și implementarea planului de acțiuni, haosul din trafic este la ordinea zilei pe străzile Chișinăului.

Un calcul simplu arată că fiecare al doilea locuitor al Capitalei este posesor de automobil. Acest lucru pune o mare presiune pe infrastructura rutieră rămasă, în unele cazuri, parcă în Evul Mediu. Când au fost concepute, străzile nu erau pregătite pentru un număr atât de mare de mașini. Din această cauză avem nervi întinși atunci când ne deplasăm cu automobilul cu viteza melcului în orele de vârf. 

Transport mai compact în loc de străzi mai largi

Oricât de promițătoare ar fi planurile autorităților, suntem cu toții conștienți să la această etapă nu poate fi vorba de lărgirea străzilor.

Câți bani se pierd din cauza ambuteiajelor
Așa că municipalitatea a găsit o altă abordare - să-i încurajeze pe chișinăuieni să renunțe la automobile în favoarea bicicletelor, de exemplu. Cel puțin asta prevede concepția privind dezvoltarea sistemului de parcare în Chișinău.

Autoritățile susțin că din cauza gestiotnării proaste a parcărilor, pietonii și bicicliștii nu au pe unde se deplasa. În plus, ambulanțele și autospecialele pompierilor de multe ori nu pot interveni în situații de risc, tot din cauza mașinilor parcate după bunul plac al șoferilor. Anume parcarea necorespunzătoare, spun autoritățile, duce la creșterea haosului în trafic.

„Drept rezultat, se atestă o scădere a calității deplasării cu alte mijloace alternative (transport public, mersul pe jos, bicicleta) fapt care încurajează și mai mult deplasarea cu automobilul. Prin urmare, este foarte probabil că numărul posesorilor de autoturisme cel mai probabil va crește. (...) Primăria Chișinău își propune promovarea pe scară largă a mobilității durabile prin încurajarea transferului modal și utilizarea unor forme de deplasare alternative în detrimentul autoturismului personal pentru călătoriile zilnice”, se menționează în concepția elaborată de municipalitate. 

Pentru a mai reduce din aglomerația și poluarea din oraș, municipalitatea intenționează să implementeze un sistem de parcări Park&Ride, pentru cei care vor veni cu mașinile din afara Capitalei și vor folosi transportul în comun pentru drumurile din oraș. Aceasta este una dintre măsurile pe care autoritățile și le propun să le implementeze în perioada 2020-2040. 

Primul pas spre un oraș fără haos

Cu pițin timp în urmă autoritățile au început să delimiteze benzile destinate transportului public pe câteva străzi importate din Chișinău. Acest lucru nu înseamnă însă că transportul privat nu poate circula prin acest perimetru, ci doar că șoferii nu pot să staționeze și să parcheze pe aceste benzi. 

„Este o primă etapă a decongestionării transportului din zona istorică, în perimetrul Ștefan cel Mare-Pușkin-Bodoni-Mareevici-Tănase. Este delimitarea benzilor pentru transportul public, astfel încât să micșorăm timpul de circulație în special în oreșe de vârf. Banda delimitată este special destinată transportului public, astfel încât în zona asta aglomerată să nu fie niciun automobil parcat pe cea de-a treia bandă sau pe bordură”, a declarat Vasile Chirilescu pentru Sputnik Moldova

Conceptul proiectului este elaborat în baza recomandărilor formulate de organizațiile internaționale de specialitate și implementate pe larg de către autoritățile orașelor din Uniunea Europeană și întreaga lume.

"În această zonă centrală, datele arată că au loc frecvent ambuteiaje, este blocat. Întotdeauna erau probleme cu devieri majore de la orar. Ca să încurajăm oamenii să folosească mai mult transportul public trebuie să oferim posibilitatea de a circula conform orarului. De aceea este nevoie de aceste benzi", a declarat anterior pentru Sputnik viceprimarul Chișinăului Victor Chironda.

Șoferii care vor încălca normele stabilite vor fi sancționați de către polițiștii care vor asigura patrularea străzii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova