Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legea cu privire la ONG-uri, care a generat scandal, a fost votată de Parlament

După mai multe dezbateri în Parlament, legea privind organizațiile necomerciale a fost votată de deputați.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Proiectul de lege privind organizațiile necomerciale a fost supus dezbaterilor în ședința de astăzi a Parlamentului. După runde de întrebări, răspunsuri și o pauză în care Comisia juridică, numiri și imunități s-a întrunit în ședință pentru a revizui unele amendamente propuse, proiectul a fost votat în lectura doua cu 95 de voturi. 

Dodon, despre legea privind ONG-urile: S-a găsit consens

Inițiativa cu privire la organizațiile necomerciale a fost votată în prima lectură de Parlament încă în mai 2018, însă prima redacție a generat scandal. 

Anterior șeful statului a declarat că nu va promulga această inițiativă, pentru că în aceste condiții ONG-urile vor primi finanțare de peste hotare și s-ar putea implica în politică. Mai mult, a spus că acordul coaliției se va destrăma dacă PDM va vota acest proiect. 

Ulterior, s-a găsit un consens prin modificarea unor articole care ar permite minimizarea riscurilor de implicare a forțelor externe în politica internă a Republicii Moldova. 

Noua legea prevede că organizația necomercială poate să își exprime opinia în ceea ce priveşte programele partidelor politice și ale organizațiilor social-politice, precum și concurenții electorali și programele acestora. ONG-urile nu pot însă susține material și nu pot presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice. 

Organizațiile necomerciale care încalcă cele două prevederi pierd sprijinul financiar şi alte preferinţe oferite de stat, precum şi dreptul de a beneficia de mecanismul de desemnare procentuală.

Dictatul ”guvernului din umbră” sau libertate: Cine și de ce vrea o nouă Lege a ONG-urilor

Organizaţia necomercială va trebui să restituie statului contravaloarea sprijinului obţinut de la stat sau sursele primite de la stat şi folosite cu încălcarea celor două prevederi. Organizațiile care vor încalca prevederile legale privind utilizarea mijloacelor financiare obţinute în urma desemnării procentuale sau care nu raportează utilizarea acestor sume poartă răspundere în conformitate cu legislaţia şi restituie la buget suma utilizată contrar legislaţiei sau neraportată.

Ele nu vor putea participa la desemnarea procentuală pentru o durată de doi ani, cu publicarea listei pe pagina web oficială a Ministerului Justiţiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova