Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Asigurarea bunurilor imobile: Cât costă și de ce beneficii se bucură proprietarii

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", specialistul în domeniul asigurărilor Diana Vascan a vorbit despre importanța asigurării bunurilor imobile și despre beneficiile pe care le obții, dacă ai o asemenea asigurare.
Sputnik
Asigurarea bunurilor imobile: Cât costă și de ce beneficii se bucură proprietarii

Asigurarea de bunuri imobile este o asigurare benevolă de apartamente, case, garaje şi orice alt tip de bunuri imobile, împotriva deteriorării sau distrugerii.

Spre deosebire de țările europene, unde asigurarea bunurilor imobile este obligatorie prin lege, în țara noastră acest tip de asigurare este unul facultativ, motiv pentru care nu se prea bucură de atenție din partea moldovenilor, susțin specialiștii.

"Din anii 1970-1980, în toate țările din Europa toți cei care au în proprietate un vehicul sau o locuință sunt obligați prin lege să achite asigurarea acestor bunuri. Astfel, pentru asigurarea locuinței și bunurilor proprietarii achită anual câte 150-200 de euro. În Moldova, puțini sunt cei care solicită astfel de asigurare, motivele fiind diverse: nu au încredere în companiile de asigurări că ar putea să-și onoreze obligațiunile, persoanele nu dețin prea multă informație, consideră că nu vor avea niciodată nevoie de acest tip de asigurare sau cred că este un serviciu mult prea scump pe care nu și-l vor putea permite", a subliniat Diana Vascan.

Cert este că asigurarea de bunuri imobile are o mulțime de beneficii, iar posesorul unei astfel de asigurări este protejat de inundații, incendiu, cutremur, explozie, căderea copacilor și acțiunile ilegale ale terțelor persoane. Mai mult decât atât, în cazul unui furt, proprietarii și-ar putea rambursa banii pentru obiectele dispărute.

Moldovenii cumpără polițe de asigurare obligatorii: Ce alte riscuri neglijează

"Din momentul achitării unei asemenea asigurări, la încheierea contractului sunt stabilite valoarea bunurilor din casă (sunt anexate poze sau bonuri de plată),  iar în cazul unui furt valoarea acestora poate fi rambursată. Banii cash nu se pot rambursa, întrucât nu există o dovadă clară câte resurse financiare sunt păstrate în locuință", a remarcat expertul în asigurări.

În mare parte, mărimea primei de asigurare depinde de suma asigurată, riscurile asigurate, categoria bunurilor supuse asigurării, perioada de asigurare și alte particularități. Pentru o locuință cu o suprafață nu foarte mare persoana poate achita circa trei sute de lei pe an. În general, prima de asigurare anuală poate ajunge până la 2500 de lei pe an, în funcție de valoarea imobilului pe piață.

De menționat că în Chișinău doar cinci la sută dintre locuitori își asigură bunurile imobile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova