Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Anumiți republicani de top plănuiesc să nu îl mai susțină pe Trump în alegeri

Alegerile prezidențiale din SUA urmează să aibă loc pe 3 noiembrie 2020, iar Donald Trump se va confrunta cu nominalizatul prezumptiv al democraților, Joe Biden.
Sputnik

BRUXELLES, 8 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Fostul vicepreședinte al SUA, Joe Biden, și-a anunțat nominalizarea după ce și-a securizat numărul necesar de delegați, arată Sputnik News

Cronica decadenței americane: Copiii sunt învățați să urască poliția
Dar un număr în creștere de oficiali ”proeminenți” ai republicanilor nu îl vor mai susține pe colegul lor Donald Trump în campania de realegere, potrivit New York Times. Mai mult, unii dintre ei nu doar că au îndoieli dacă îl vor mai susține pe Trump în alegerile care urmează, dar chiar iau în considerare să voteze pentru Joe Biden.

Insatisfacția cu privire la leadershipul lui Trump a apărut în timp ce un număr de oficiali care au lucrat pentru Bush sau Reagan, mulți dintre ei semnatari ai scrisorii din 2016 prin care i se opuneau lui POTUS, ar încerca să se hotărască ”fie pe chaturi de Zoom fie pe grupuri de email” cum sa își exprime poziția și dacă ar trebui să îl sprijine pe Biden, potrivit lui Kori Schake, o fostă angajată a Consiliului de Securitate Națională.  

Preocupările exprimate de oficialii republicani ar fi cauzate de ”răspunsul incendiar” al lui Trump la protestele în desfășurare împotriva brutalității poliției și ”proastei gestionări a pandemiei de coronavirus”.

Printre oficialii republicani cu îndoieli se numără și fostul președinte George W. Bush și senatorul Mitt Romney, care au arătat clar că nu îl vor susține pe Trump. Cindy McCain, văduva senatorului John McCain, e ”aproape sigură” că îl va susține pe Biden, abținându-se numai pentru posibilitatea ca unul dintre fiii ei să dorească să candideze,  după cum și Jeb Bush "nu e sigur cum va vota”.  De asemenea, foștii președinți ai Camerei Reprezentanților Paul D. Ryan și John A. Boehner nu și-au dezvăluit intențiile de vot, după cum ”lideri militari în retragere” sunt nesiguri dacă îl vor susține pe Biden în timp ce ”dau glas nemulțumirii lor față de leadershipul lui Trump”.  

Trump, lovit pe la spate de un cunoscut general…  susținătorul NATO la Washington
Reprezentantul republicanilor în Florida, Francis Rooney, care ”nu a votat pentru un democrat timp de decenii”, de asemenea ia în considerare să îl susțină pe Biden.

Fostul vicepreședinte al SUA se pregătește să pună în mișcare o coaliție ”Republicani pentru Biden”, după ce ”își consolidează pe deplin” propriul partid, mai spune NYT, citând surse democrate oficiale.

Anterior în această săptămână, Biden și-a anunțat oficial nominalizarea prezidențială după ce a depășit pragul de 1.991 de delegați necesari și a promis într-o declarație că își va dedica fiecare zi rămasă până la alegeri ”să lupte pentru a câștiga voturile americanilor din toată această măreață țară”. El a anunțat de asemenea că democrații vor intra în alegerile generale ca ”un partid unit”.

Lovind în potențialul său oponent, Biden l-a atacat pe Trump pentru răspunsul său la protestele în desfășurare din cauza uciderii lui George Floyd, prelungind astfel acuzațiile făcute de fostul Secretar al Apărării James Mattis că POTUS îi divizează pe cetățenii americani.

Cum s-a transformat lupta împotriva rasismului din SUA în confruntare cu jefuitorii
Abordarea lui Trump față de revoltele stârnite de uciderea lui Floyd au fost primite cu multe critici, ajungându-se ca Trump să se confrunte cu guvernatorii locali pe tema intențiilor sale de a folosi forța militară pentru a restaura ordinea. Într-o încercare de a potoli protestele, președintele a desfășurat Garda Națională în Washington DC și a avertizat că ar putea trimite armata în regiunile unde autoritățile locale au refuzat recomandările sale de a proceda la fel.

Tensiunile cresc o dată cu apropierea alegerilor prezidențiale pe 3 noiembrie. Nominalizații ambelor partide și alegerea lor pentru viitorii vicepreședinți ar trebui să fie anunțați oficial la Convențiile Naționale. Convenția Națională Democrată, programată pentru 17-20 august, o va precede pe  cea a republicanilor, care e programată pentru 24-27 august.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova