Impactul COVID-19 asupra pieței valutare din Moldova – opinia expertului economic

În luna aprilie, marcată de pandemia COVID-19, Banca Națională a Moldovei a vândut diversă valută ce echivalează cu aproape 60 de milioane de dolari. Expertul economic Viorel Gîrbu a apreciat că această intervenție nu a fost de o necesitate stringentă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Din raportul de activitate a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pe piața valutară în luna aprilie, „atrage atenția faptul că BNM intervine semnificativ pe piața valutară, fără a fi o necesitate stringentă în acest sens”, a apreciat expertul economic Viorel Gîrbu, solicitat de reporterul Sputnik Moldova.

Prognoza BNM pentru 2020: Inflația se va reduce constant, va crește rata șomajului

Intervenția BNM, prin vânzări destul de importante de valută, a avut loc „în detrimentul unei strategii de depreciere lentă a leului”, care ne-ar permite să ne pregătim „de eventuale șocuri valutare în viitor”, a explicat expertul economic.

„Nu știe încă nimeni care va fi impactul epidemiei în perioada următoare, spre finele anului”, a punctat Viorel Gîrbu.

Precizăm că, în luna aprilie, BNM a intervenit prin vânzări nete de valută în sumă de 59,9 milioane de dolari americani pe piața interbancară locală.

„Un semnal rău”, dar și „o știre bună”

Scăderea cererii de valută din partea agenților economici în luna aprilie este „un semnal rău”, iar faptul că sumele de bani trimise de peste hotare nu s-au redus dramatic este „o știre bună”, potrivit lui Viorel Gîrbu.

Ce spune guvernatorul BNM despre relația cu FMI și creditele pentru cetățeni

Așadar, un alt indicator al lunii aprilie ce merită a fi menționat este reducerea cererii și ofertei de valută pe piața internă. Comparativ cu luna martie, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a redus cu 22,8 milioane USD  (-23,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 111,7 milioane USD (-49,3%).

„Scăderea importantă a cererii de valută din partea agenților economici este un semnal rău. Turațiile la care funcționează economia naționala sunt în scădere.  Guvernul trebuie să întreprindă măsuri în vederea compensării acțiunii factorilor cu efect negativ”, a apreciat Viorel Gîrbu.

În aprilie, sumele trimise acasă de moldovenii aflați peste hotare au fost, de asemenea, în descreștere, dar nu dramatică. Prin intermediul băncilor licențiate, în aprilie 2020 au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice resurse bănești în valoare netă de 92,06 milioane USD - în scădere cu 11,5% , comparativ cu aprilie 2019.

Viorel Gîrbu a constatat că deși s-a atestat o scădere a cantităților de valută care intră în țară, „scăderea încă nu este una dramatică”, iar aceasta „este o știre bună”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova