Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Biserica va continua să-i împărtășească pe enoriași în pofida deciziei luate de autorități

Preoții vor continua să-i împărtășească pe oameni deși Comisia pentru Sănătate Publică a cerut contrariu. Iată cum explică această decizie Mitropolia Moldovei și ce spune Ministerul Sănătății.
Sputnik

Slujbele religioase vor fi oficiate în biserici: Iată ce măsuri vor trebui respectate
CHIȘINĂU, 5 iun. - Sputnik. La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia pentru Sănătate Publică a anunțat că din 5 iunie, adică de astăzi, se permite oficierea slujbelor în biserici, dar și organizarea altor manifestații cu caracter religios. Autoritățile au stabilit și mai multe reguli de prevenire a infecției COVID-19 pentru preoți și enoriași, printre care și interzicerea Sfintei Împărtășnii. La scurt timp, Mitropolia Moldovei a anunțat că este de acord cu toate recomandările autorităților, cu excepția excluderii Sfintei Împărtășanii. 

”Subiectul Împărtășaniei este foarte important și existențial pentru Biserică, de aceea nu poate constitui obiectul unor dezbateri publice și tratat într-o argumentare pur laică. Ea nu poate fi negociată pentru că constituie leacul nemuririi, izvorul luminii, nădejdei și al unirii cu Dumnezeu. Membrii Bisericii cunosc faptul că Împărtășania, este roadă a iubirii și disciplină a libertății, întocmai pentru că înlătură suspiciunea, rezervele și temerile. Discuțiile și opiniile care se vehiculează pe această temă pornesc dintr-o perspectivă diferită și trebuie interpretată într-o abordare duhovnicească. De aceea, Biserica Ortodoxă își rezervă dreptul, ghidându-se de propriile rânduieli și învățături, să se împărtășească în continuare așa cum a făcut-o și până acum”, se arată în scisroarea publicată pe site-ul Mitropoliei Moldovei. 

Șeful ANSP, Nicolae Furtună, a fost rugat de jurnaliști să comenteze poziția bisericii cu privire la această decizie. Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a refuzat și a făcut următoarea declarație: 

”Nu voi comenta categoric. Este decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe a Mitropoliei Moldovei. Este decizia și asumarea de risc care le aparține. Noi ne-am expus destul de clar și am venit cu argumente că această procedură este cu risc major pentru transmisia infecției”, a declarat Nicolae Furtună, șeful ANSP. 

Înainte de începerea serviciului divin, trebui să fie făcută curățenie generală și dezinfecție în toată biserica. Dezinfectarea suprafețelor în interiorul lăcașului și a obiectelor frecvent atinse se va face o dată la trei ore.

Furtună: ”Medicii au fost împotriva Paștelui Blajinilor, iar Biserica nu ne-a auzit”
La intrarea în lăcașul sfânt, credincioșilor le va fi verificată temperatura, iar cei care vor prezenta suspiciuni de tusă sau febră nu vor fi lăsați să participe la slujbă. Totodată, a fost interzisă.

Autoritățile au mai recomandat credincioșilor să-și dezinfecteze mâinile cu o soluție specială pe care biserica va trebuie să o pună în locuri vizibile. Bineînțeles, enoriașii vor trebui să poarte măști de protecție, care să le acopere gura și nasul și să păstreze distanța socială de 2 metri.

Oamenii se vor saluta cu slujitorii bisericii doar prin aplecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări. Credincioșii nu au voie să sărute icoanele și să ofere sau să consume alimente în biserică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova