Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Producția de lapte în Moldova s-ar putea reduce drastic – expert

Producția de lactate a fost puternic perturbată de criza provocată de pandemia COVID-19, dar și mai mult a fost afectată de seceta prelungită, susțin producătorii de lapte.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 iunie – Sputnik. Criza provocată de pandemia COVID-19 a perturbat activitatea producătorilor de lapte și produse lactate și a determinat reducerea vânzărilor. Lipsa precipitațiilor pe parcursul unei perioade îndelungate a afectat însă și mai mult acest sector.

Ce rezerve de produse alimentare avem: Discuția lui Igor Dodon cu Ion Perju - Video

Din cauza secetei prelungite, mai ales că primăvara aceasta nu a plouat practic două luni, țăranii n-au fost în măsură să le dea hrană suficientă vacilor.

Producătorii de lactate își fac griji acum că, din această cauză, mulți țărani își vor duce vacile de lapte la abator. Ne-am alege cu o mare problemă în acest caz, pentru că în Republica Moldova cea mai mare parte a vacilor de lapte aparțin gospodăriilor țărănești, apoi fermelor, unde, din fericire, situația în privința asigurării cu hrană a bovinelor este ceva mai bună.

Situația din domeniu a fost descrisă de Carolina Linte, directorul executiv al Asociației naționale a producătorilor de lapte și produse lactate, invitată în studioul Sputnik Moldova.

Republica Moldova nu este asigurată cu suficientă materie primă pentru industria produselor lactate din producția internă. Aproximativ 5.000 de tone de lapte pasteurizat și frișcă sunt cumpărate anual din țările Uniunii Europene – este vorba de cota pe care o putem importa fără plata impozitelor, a spus Carolina Linte.

Agricultorii s-au pomenit într-o situație dificilă: Seceta compromite recolta

Aproximativ 50% din cantitatea de lapte prelucrat în Republica Moldova este de import, potrivit ei.

Statul ar fi trebuit să adopte o strategie pentru dezvoltarea sectorului produselor lactate, însă criza provocată de pandemia de COVID-19 a spulberat aceste planuri, a adăugat Carolina Linte.  

Invitata Sputnik a mai explicat că investițiile sunt atrase cu greu în sectorul produselor lactate, din motivul că sunt necesari mulți bani la etapa inițială, iar profitul începe să apară peste vreo 5 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova