Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Disputele privind creditul rusesc continuă: Declarații

Discuțiile cu privire la necesitatea obținerii creditului rusesc de 200 de milioane de euro de către Republica Moldova nu par să contenească.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 iun – Sputnik. Guvernarea de la Chișinău trebuie să asigure un proces transparent de negocieri a condițiilor de creditare de la Guvernul Federației Ruse.

Deputat: Ce se va întâmpla cu acordul de împrumut cu Federația Rusă după decizia CC

Declarații în acest sens cu privire la împrumutul de 200 de milioane de lei de la Federația Rusă au fost făcute de deputatul grupului parlamentar Pro Moldova Vladimir Cebotari.

Potrivit acestuia, în procesul de negociere trebuie să fie implicați cât mai mulți participanți, reprezentanți ai tuturor forțelor politice.

Cebotari este de părere că Republica Moldova are nevoie de acești bani, precum și de alte fonduri, referindu-se aici la cele aproximativ 170 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Doar că, potrivit deputatului, acest împrumut „trebuie să fie îndreptat în primul rând pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19, pentru măsuri de stimulare economică, de pregătire pentru un eventual alt val de pandemie”.

Acesta a mai scris pe pagina sa de Facebook că „oricare alte acțiuni care se vor abate de la aceste condiții va discredita nu doar împrumutul dar și relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă.”

Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, ca reacție la declarațiile lui Cebotari, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a menționat că formațiunea a susținut mereu necesitatea obținerii creditului din Rusia, bani care trebuie să fie folosiți pentru a face viața moldovenilor mai bună.

Avizul privind împrumutul macro-financiar de la Uniunea Europeană, aprobat

„Este regretabil că deputații din opoziție, inclusiv cei de la Pro-Șor, au blocat cele 200 de milioane de euro de la ruși cu ajutorul Curții Constituționale”, se arată în comentariul PSRM.

De precizat că Guvernul Republicii Moldova a inițiat o nouă procedură de negocieri a împrumutului de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse și a adresat o solicitare Guvernului de la Moscova pentru a încheia un nou acord.

Amintim, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat curs cererii opoziției și a recunoscut drept neconstituțional acordul semnat cu Rusia privind împrumutul de 200 de milioane de euro. Moscova urma să-i ofere Chișinăului un credit pe o durată de 10 ani cu o dobândă de 2%. Autoritățile din Moldova planificau să folosească banii pentru proiecte de reparație a drumurilor, iar o parte din sumă urma să fie direcționată către sistemul medical și cel social.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova