Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert economic: Criza poate deveni un prilej de noi oportunități pentru Moldova

Criza provocată de COVID-19 ne-a adus aceleași probleme pe care le-a cauzat altor state cu economii mai puțin dezvoltate. Totuși, este posibil să obținem unele beneficii din această criză, a apreciat expertul economic Andrei Crigan, invitat în studioul Sputnik Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 iun – Sputnik. Criza economică provocată de pandemia COVID-19 a afectat în Republica Moldova sectoare ale economiei precum HoReCa, industria sportului și a fitnessului, precum și sferele de afaceri legate de divertisment și evenimente publice. Cu toate acestea, Republica Moldova, deși a primit o lovitură serioasă, va fi în măsură să depășească mult mai ușor această criză decât economiile mari, a apreciat expertul economic Andrei Crigan, invitat în studioul Sputnik Moldova.

Expert economic: Una dintre măsurile ”anticriză” ar putea fi majorarea impozitelor

El a menționat că necesitățile noastre nu sunt la fel de mari ca ale țărilor cu o economie dezvoltată. Prin urmare, avem acum oportunitatea de a împrumuta bani și de a-i investi cu înțelepciune - în infrastructură mai ales, după cum anunță și Guvernul. Datele statistice arată că reducerea investițiilor în infrastructura Moldovei nu are proporții atât de mari precum temerile care au fost exprimate anterior, a menționat Crigan.  

În opinia expertului, oportunitățile oferite de această criză sunt legate în cazul Republicii Moldova de redistribuirea capacităților de producție. Companiile din vestul Europei încearcă să-și apropie lanțul de producție. Mulți producători europeni au început chiar să-și transfere procesul de producție din China în Europa. Și în acest context, notează Crigan, Moldova nu ar trebui să rateze șansa de a se prezenta ca stat ce poate găzdui un asemenea tip de afaceri.  

În plus, adaugă Crigan, criza a făcut ceva ce n-au reușit toate guvernele noastre de până acum: i-a readus pe moldoveni acasă. Prin urmare, avem și forță de muncă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova