Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alegerile sunt deja aproape: Ce modificări propune CEC

Propunerile de modificare a legislației electorale adoptate astăzi de Comisia Electorală Centrală urmează să fie examinate de Parlament și Guvern.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 iun – Sputnik.  Membrii Comisiei Electorale Centrale au adoptat în cadrul ședinței de marți un set de propuneri  de modificare a unor legi, care vor fi remise Parlamentului și Guvernului spre examinare.

”Așa cum am anunțat și anterior, propunerile au fost făcute în urma unei ample analize a cadrului legal, precum și în scopul soluționării Adreselor Curții Constituționale emise după desfășurarea alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 2016”, se arată într-un comunicat al CEC.

Dodon: În ce condiții ar putea fi anulate alegerile prezidențiale din toamnă
Potrivit membrului Comisiei Vasile Gafton, care a prezentat proiectul, specialiștii au lucrat asupra mai multor aspecte tehnice privind îmbunătățirea legislației electorale. Astfel, este propusă modificarea unor puncte ce țin de responsabilitatea juridică, verificarea listelor, observatori, principii generale de reflectare a alegerilor în presă etc.

Gafton a menționat că modificările se referă și la durata votării. Astfel, sintagma ”de la 07:00 până la 21:00” ar putea fi înlocuită cu ”de la 08:00 până la 20:00”. Adică, durata în care alegătorii își vor exercita dreptul la vot ar putea fi de 12 ore, cu două ore mai puțin decât acum.

Pentru propunerile de modificare a legislației electorale au votat șase membri ai CEC, iar trei s-au abținut.

Mai multe modificări

Membrul Comisiei Electorale Centrale Andrei Volentir  a declarat într-un comentariu pentru Sputnik că proiectul prealabil cu propunerile de modificare a legislației electorale, publicat în luna mai pe site-ul CEC, prezenta un document amplu și a fost elaborat în baza mai multe conferințe organizate de instituție cu participarea observatorilor locali și străini, a partenerilor și funcționarilor electorali locali.

”Acest document era unul amplu și includea diverse propuneri. Acum însă noi ne-am axat pe cele mai importante modificări, necesare pentru îmbunătățirea procesului electoral care ne așteaptă în această toamnă (alegerile președintelui – red.), a menționat Volentir.

Potrivit lui, la această etapă lista propunerilor a fost redusă la maximum. ”Mai mult decât atât, noi am inclus în document și propunerile venite din partea societății civile. Însă evident acesta a fost scurtat. Foarte multe propuneri nu am reușit să le cântărim, să verificăm oportunitatea lor, deși par interesante la prima vedere. De aceea, toate aceste propuneri ale societății civile vor fi transmise Parlamentului printr-o scrisoare obișnuită, suplimentar la documentul pe care l-am adoptat astăzi”, a menționat interlocutorul.

Vor fi buletine de vot în limba rusă?

Între alte propuneri de modificări incluse în proiectul prealabil publicat de CEC în luna mai și propus pentru dezbateri publice figura și cea potrivit căreia buletinele de vot ar trebui tipărite doar în limba de stat. Potrivit autorilor proiectului, acest lucru ar permite reducerea cheltuielilor pentru alegeri.

Câți bani vor primi partidele politice din bugetul statului în 2020: Decizia CEC

Din câte îmi amintesc, propunerea sună în felul următor - buletinele de vot, potrivit legislației țării, se întocmesc în limba de stat sau în alte limbi, potrivit hotărârii Comisiei Electorale Centrale. În cazul solicitărilor din regiuni de a publica buletinele de vot în limbile rusă, găgăuză, bulgară sau alte limbi minoritare, vom da curs acestor solicitări în temeiul unor  hotărâri”, a menționat Volentir.

 Întrebat dacă CEC a acceptat acest punct în documentul adoptat, interlocutorul a răspuns afirmativ. El a atenționat că acest aspect este mai larg ”și corespunde tuturor cerințelor, în primul rând Constituției țării și normelor internaționale”.

”Adică, noi vom tipări în mod obligatoriu în limba de stat, iar în alte limbi minoritare – în cazul unor solicitări de pe loc”, a adăugat interlocutorul.

Volentir a subliniat că acum Parlamentul și Guvernul urmează să decidă cine trebuie să vină cu inițiativa, cine va elabora respectivul proiect de lege și va hotărî care dintre acest propuneri vor fi incluse în proiectul de lege și care nu.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a menționat în comentariul pentru Sputnik că textul integral cu propunerile Comisiei Electorale Centrale va fi publicat miercuri pe site-ul instituției.

Poziția președintelui Moldovei în privința buletinelor de vot

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat anterior că în Republica Moldova limba rusă este limbă de comunicare interetnică, de aceia nu va susține inițiativa de a se renunța la tipărirea buletinelor în limba rusă.

”Sunt categoric împotriva acestei propuneri. Chiar dacă, teoretic va fi formată o nouă majoritate parlamentară care va propune această lege, eu nu o voi promulga. În Republica Moldova, limba rusă este limbă de comunicare interetnică”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului a mai menționat că, așa cum majoritatea legilor sunt publicate și în limba rusă sau chiar orice informație distribuită la nivel oficial, la fel trebuie să se procedeze și în cazul buletinelor de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova