CHIȘINĂU, 1 iun - Sputnik. Prim-ministrul afirmă că, după anularea mai multor restricții pe parcursul lunii mai, s-a atestat o creștere a încasărilor la buget.
„Atestăm o îmbunătățire a situației la bugetul public național. Acea scădere dramatică pe care am avut-o pe parcursul lunii aprilie și începutul lunii mai se balansează. Încă suntem departe de ceea ce am planificat inițial și mai departe suntem de ceea ce ne dorim noi, dar prin administrarea fiscală și vamală eficientă, aceste venituri se restabilesc. Asta ne dă siguranța că angajamente privind achitarea pensiilor și salariilor, precum și efectuarea investițiilor vor fi respectate”, a declarat Ion Chicu.
Șeful Guvernului afirmă că a purtat discuții cu reprezentanții Comisiei Europene privind îndeplinirea condiționalităților pentru accesarea creditului de 100 de milioane de euro.
Premierul a menționat că au fost stabilite 5 blocuri de condiționalități, iar Republica Moldova este gata să semneze acordul, în speranța că UE va aloca acești bani necesari pentru acoperirea deficitului bugetar. Ion Chicu a vorbit și despre acordul de împrumut cu Federația Rusă, care a fost anulat de Curtea Constituțională.
„Nu renunțăm nici la creditul rusesc. (...) Creditul și acordul care a fost semnat este în interesul Republicii Moldova, la condiții convenabile Republicii Moldova, iar iresponsabilii din Parlament au adus un prejudiciu enorm Republicii Moldova, dinamitând acest credit de 4,2 miliarde de lei. Toată grija acestor iresponsabili este să facă astfel încât în Republica Moldova să fie cât mai rău, pentru că aceasta este cea mai ușoară cale de a distruge acest stat. Or, obiectivul lor este de a-i lăsa pe moldoveni fără stat. Noi nu vom renunța la eforturile noastre de identificare a surselor suplimentare de finanțare”, a declarat oficialul.
Anterior, Ion Chicu a menționat că i-a trimis o scrisoare omologului său rus Mihail Mișustin în care a solicitat renegocierea acordului de împrumut declarat neconstituțional de CCM.
În data de 7 mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă.
Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA.
Rusia urma să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit urma să acopere și deficitul bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.
După deicizia Curții Constituționale de a anula Acordul de împrumut dintre Moldova și Rusia, Moscova a venit cu o reacție.
„Rusia a vrut sincer să ajute Moldova, dar, din păcate, politicienii moldoveni pun ambițiile politice mai presus de interesele cetățenilor”, - a declarat viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, potrivit unui comunicat emis de dimplomația rusă.
Procuratura Anticorupție s-a pronunțat săptămâna trecută în privința denunțul președintelui PAS, Maia Sandu, care a cerut tragerea la răspundere penală a celor care au negociat acordul de împrumut cu Federația Rusă. Oamenii legii nu au constatat elemente de infracțiune. Astfel, nu există motiv pentru care să fie inițiată vreo urmărire penală.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova