CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Fumatul scurtează viața cu aproximativ 10 ani, arată datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Și deși cei mai mulți fumători cunosc despre acest lucru, nu renunță la acest viciu extrem de dăunător.
Datele oficiale arată că anual în Republica Moldova fumatul provoacă peste 4500 de decese.
Viciul adolescenților
Autoritățile atrag atenția că în ultima vreme tot mai mulți tineri cad pradă acestui viciu.
Specialiştii atenţionează că adolescenții care utilizează e-țigarete, cel mai probabil vor fi tentați să fumeze țigarete mai târziu. Nicotina din e-țigările este un aditiv extrem de dependent și poate deteriora creierul și dezvoltarea copiilor.
Ministerul Sănătății avertizează că produsele din tutun aromatizat sunt fabricate tocmai pentru a atrage tinerii.
Ziua Mondială Fără Tutun
Acțiunile organizate în contextul Zilei Mondiale Fără Tutun, care este marcată astăzi, se axează pe protejarea tinerilor de manipularea industriei tutunului și prevenirea consumului de tutun, anunță Ministerul Sănătății.
Aceste acțiuni se fac pentru a spori gradul de conștientizare a impactului nefast al tutunului asupra organismului. Acest viciu poate provoca boli oncologice, cardiace, cerebrale și pulmonare cronice.
În urma modificărilor operate în legislație, în Republica Moldova, din 20 mai, este interzisă plasarea pe piață a țigărilor mentolate.
La nivel global, din cauza fumatului mor anual peste 8 milioane de oameni, iar peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumatul pasiv.
De altfel, consumul de tutun este cauza a 25% din totalul deceselor provocate de cancer la nivel global.
În acest an, la fel ca Armenia, Austria, Finlanda, Irlanda și Marea Britanie, Republica Moldova a fost desemnată de către Organizația Mondială a Sănătății drept unul dintre cei mai buni implementatori de politici în domeniul controlului tutunului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova