Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

COVID-19: USMF a lansat o platformă de cercetare privind sănătatea populației - detalii

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu" a lansat o platformă de cercetare COVID-19. Despre necesitatea unei asemenea platforme am aflat de la academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare în cadrul USMF.
Sputnik
COVID-19: USMF a lansat o platformă de cercetare privind sănătatea populației - detalii

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Stanislav Groppa a menționat că "în prezent avem de afacere cu un virus ce are multe particularități, iar în rândul oamenilor de știință și medicilor încă mai există deficiențe în cunoașterea acestui agent patogen".

Prorectorul a precizat că instituția pe care o reprezintă a lansat platforma de cercetare COVID-19, menită să ia în calcul abordarea complexă a situației curente și recomandarea de măsuri, de strategii și de intervenții, pentru a preveni cât mai mult situațiile complicate și neplăcute, cauzate de acest virus.

China testează un medicament care ar putea stopa pandemia „fără vaccin”

"Acesta este cel mai mare virus ca mărime anatomică și care are cele mai distrugătoare particularități. Virusul are capacitate mare de mutageneză – își schimbă structura genetică și în felul acesta schimbă tabloul clinic. Deja sunt analizate mai multe tulpini. În literatura de specialitate se vorbește despre particularitățile COVID-ului  nordic, central, canadian, asiatic ș.a.

În Republica Moldova, ca rezultat al proceselor migraționale și revenirii cetățenilor noștri s-au adus diferite tulpini. Avem "un buchet de COVID" cu diferite particularități", a subliniat academicianul.

Astfel, potrivit spuselor sale, platforma de cercetare COVID-19 va contribui la accelerarea cercetărilor, facilitarea, distribuirea și analiza datelor despre acest virus, fondarea unui registru național al pacienților care au suportat virusul, eficacitatea unui tratament personalizat, crearea unui sistem de estimare a prognosticului maladiei, în special a cazurilor grave, implicarea activă în proiecte internaționale ș.a.

"Proiectul vine să studieze despre COVID-19, în special, situația din Republica Moldova - particularitățile, analizarea și prognozarea strategiilor pentru sistemul de sănătate din țara noastră. În acest sens, este nevoie de o analiză și o cercetare zilnică. Poziția noastră este că nu trebuie să ne relaxăm. Virusul nu a plecat și nu se știe ce consecințe vor fi pentru cei care au suportat COVID-ul", a remarcat Stanislav Groppa.

De menționat că în cadrul platformei de cercetare sunt implicate cadre științifico-didactice, cercetători și savanți din țara noastră. De asemenea, inițiatorii acestui proiect colaborează cu specialiști de peste hotare, din țării precum Italia, Germania, Marea Britanie și altele.

Mai multe informații aflați din  interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova