Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Hepatita – boala ”tăcută” a ficatului: Iată ce trebuie să cunoști despre această maladie

Astăzi este marcată Ziua Mondială de luptă contra hepatitei. Care sunt cauzele acestei maladii și ce metode de profilaxie există am aflat de la profesorul universitar, doctorul habilitat în științe medicale Eugen Tcaciuc.
Sputnik
Hepatita – boala ”tăcută” a ficatului: Iată ce trebuie să cunoști despre această maladie

Potrivit lui Eugen Tcaciuc, ficatul, numit și laboratorul organismului, are două funcții importante: sinteza substanțelor și detoxifierea. Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice. Există mai multe forme ale bolii precum: Hepatită A, Hepatită B, Hepatită C, Hepatită D. În acest context, profesorul universitar a enumerat un șir de afecțiuni ale ficatului.

"Bolile ficatului sunt numeroase, dar cel mai frecvent întâlnite sunt bolile cronice ale ficatului, care includ hepatite cronice virale și nonvirale (medicamentoase, autoimune, toxice). Pe de altă parte, este ciroza hepatică - o consecință a multor boli cronice ale ficatului, o boală gravă care poate duce la decesul pacientului. Alte afecțiuni hepatice frecvent întâlnite sunt steatoza și steatohepatita alcoolică, care este cauzată de consumul excesiv de alcool pe un timp îndelungat, precum și steatohepatita nonalcoolică", a subliniat el.

Cauzele hepatitei sunt diverse, spune Eugen Tcaciuc. Cele mai frecvente sunt lipsa unei alimentații raționale și consumul excesiv de alcool.

"Alimentație corectă are o importanță majoră pentru funcția ficatului. Alimentația cu cantități sporite de hidrocarburi și grăsimi săturate va duce la dereglarea metabolismului, iar ulterior la distrofia lipidică a ficatului. Organismul trebuie să primească cantitatea suficientă de proteine, de grăsimi de proveniență animală, glucide, inclusiv minerale și vitamine", a menționat doctorul habilitat în științe medicale.

Circa 90% dintre oameni nu știu că au această boală: Îndemnul Ministerului Sănătății

Potrivit specialistului, în ultimii ani, în Republica Moldova diagnosticul și tratamentul bolilor ficatului a evoluat foarte mult. Există diverse metode de tratament, până și transplantul hepatic se realizează cu succes pe parcursul ultimilor ani în țara noastră. Cu toate acestea, Eugen Tcaciuc le recomandă oamenilor să efectueze în fiecare an un control profilactic de prevenire și depistarea precoce a maladiei.

"Suntem înzestrați cu toate echipamentele moderne pentru a diagnostica aceste boli. În marea majoritate a cazurilor, îmbolnăvirile de ficat în faza de hepatită au loc fără simptome, de aceea un control profilactic este binevenit. Atunci când se efectuează o analiză generală a sângelui, faceți un control și a markerilor hepatici", a îndemnat profesorul universitar.

De asemenea, el a precizat că în Republica Moldova, din anul 2007, există programul național pentru diagnosticarea și combaterea hepatitelor cronice virale. Din toamna anului 2016, mai mulți pacienți au beneficiat de tratament antiviral gratuit. Din cei peste 20 mii de pacienți cu Hepatita C, care au administrat tratamentul - 98 la sută s-au vindecat. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova