Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Peste 100 de tineri vor primi bani de la stat pentru inițierea propriilor afaceri

Veste bună pentru mai mulți tineri din Republica Moldova care au participat la un concurs organizat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. Peste o sută de tineri din Republica Moldova vor obține împrumuturi nerambursabile din partea statului. Astfel, 128 de tineri care au participat la primul concurs de granturi din cadrul Programului „START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” vor primi bani pentru pentru inițierea propriilor afaceri. În cadrul unei conferințe de presă organizată de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, directorul ODIMM, Iulia Costin, a menționat că 40% dintre beneficiarii ODIMM sunt tineri, iar scopul acestui program este de a-i provoca să rămână acasă și a-i ajuta să-și deschidă o afacere.

Împrumuturi nerambursabile de peste un milion și jumătate de lei pentru femei – Detalii

„Suma totală a finanțării nerambursabile este de 20 de milioane 54 de mii de lei. Implementarea proiectelor investiționale ale tinerilor va contribui la crearea a circa 479 de locuri de muncă, dintre care 330 de locuri de muncă pentru tineri și 267 pentru femei”, a precizat Iulia Costin.

Aceasta mai spune că afacerile susținute prin acest program vor contribui la atragerea în economie a  investițiilor de aproape 39 de milioane de lei.

Din cele 128 de proiecte investiționale acceptate pentru finanțare, 66 de afaceri sunt create/administrate de către femei, iar 11 – de tineri defavorizați. Peste 75% din afacerile create de tineri își vor desfășura activitatea în zonele rurale. Cele mai active localități fiind municipiul Chișinău, UTA Găgăuzia, Sângerei, Râșcani, Soroca, Orhei, Ungheni, Căușeni și Ștefan Vodă.

Iulia Costin mai spune că este mândră de ingeniozitatea și inovativitatea ideilor de afaceri depuse, cum ar fi producerea paharelor comestibile, activități de prelucrare și colectare a deșeurilor, fabricarea chiuvetelor din lemn, confecționarea jucăriilor textile personalizate, creșterea microplantelor, creșterea somonului african, fabricarea jucăriilor educative din lemn personalizate, producerea cărămizilor lego, proiectarea și imprimarea articolelor 3D, producerea pietrișului decorativ din marmură, crearea centrului turistic ecvestru etc.

Statul vrea să relanseze economia prin susținerea mediului de afaceri - Detalii

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răilean, a specificat că principala problemă pentru tinerii antreprenori rămâne a fi accesul la resurse financiare ușor accesibile.

„Prin acest program ne-am propus integrarea tinerilor din Republica Moldova în circuitul economic și facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor”, a precizat Răilean.

Programul național „START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a fost lansat în luna februarie 2019 și are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și încurajarea inițierii afacerii, în special în zonele rurale.

Programul, își propune înrolarea a circa 600 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani,  în procesul de generare de idei de afaceri. Pentru implementarea Programului cu o durată de 3 ani sunt alocați 60 de milioane de lei din bugetul de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova