Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

La Chișinău va fi deschis Parcul Inovațional de Cercetare și Dezvoltare: Care este scopul

Un proiect important urmează să fie lansat până la sfârșitul anului 2020 în Chișinău: Parcul Inovațional de Cercetare și Dezvoltare. Pentru realizarea proiectului va fi contractat un credit extern de 5 milioane de euro, pe un termen de 25 de ani, fără dobândă bancară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Până la sfârșitul acestui an, la Chișinău, dar și în cadrul zonei economice libere Bălți (ZEL Bălți), va fi inaugurat Parcul Inovațional de Cercetare și Dezvoltare.

Relansăm industria Moldovei: Ce plănuiesc autoritățile pentru un trai mai bun

În perioada apropiată urmează să fie finalizate lucrările de infrastructură necesare pentru deschiderea Parcului Inovațional.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins o vizită de lucru la fața locului pentru a vedea cum avansează proiectul, informează ministerul.

Sergiu Railean a inspectat infrastructura de producere a viitorului Parc Inovațional: este vorba de o hală cu o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați, dar și spații de birou cu o suprafață totală de 3.000 de metri pătrați.

Potrivit ministrului, „Parcul Inovațional va deveni un generator de inovare și noi tehnologii industriale pentru structurile de cercetare și mediul de afaceri, dar și o platformă pentru stabilirea conexiunilor dintre companiile multinaționale și furnizorii autohtoni”.

Conform proiectului, în cadrul Parcului Inovațional vor funcționa 7-8 centre de expertiză și laboratoare. Parcul Inovațional va colabora cu grupul german TRUMPF, unul dintre cei mai mari furnizori de mașini-unelte din lume, pentru a deschide un Centru Regional pentru Moldova, Ucraina și România în dezvoltarea soluțiilor de Industry 4.0 și Smart Factory.

BNM anunță creșterea rezervelor ca urmare a creditului FMI pentru combaterea COVID-19

Potrivit lui Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți, pentru realizarea proiectului va fi contractat un credit de 5 milioane de euro, pe un termen de 25 de ani, fără dobândă bancară, de la BIT Media, o entitate a concernului austriac EEE Group.

Cu banii din acest credit urmează să fie renovate și dotate spațiile de birou și de producere, să fie implementate diverse programe software & hardware în cadrul planului de digitalizare în educație, dar și pentru dezvoltarea unui Program de Master comun cu partenerii austrieci în inginerie mecanică și tehnologii digitale.

Programul de master va fi realizat în parteneriat cu una dintre cele mai renumite universități tehnice din Germania – Universitatea RWTH din Aahen, Academia de Științe a Moldovei și universitățile din Moldova care oferă studii la specialități tehnice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova