Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numărul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial a scăzut dramatic în ultimii ani

În țara noastră au mai rămas foarte puțini veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul lor a scăzut esențial în ultimii ani.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 mai - Sputnik. Numărul veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei a scăzut dramatic în ultimii ani, iar majoritatea celor care mai sunt în viață au peste 90 de ani. 

Stalingrad: Mărturii din Moldova despre lupta care a schimbat cursul războiului mondial

Datele oferite de Ministerul Apărării al Republicii Moldova diferă puțin de cele prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, care efectuează plăți pentru veterani.

Potrivit Ministerului Apărării, în 2014 în țara noastră erau 2065 de veterani, iar acum, în 2020, în țară sunt 268 de participanți la război și 192 persoane asimilate, care au lucrat pentru front.

Datele Casei Naționale pentru Asigurări Sociale prezintă însă un alt tablou. Potrivit CNAS, în țară sunt 193 de participanți la cel de-al Doilea Război Mondial. Nu este clar însă din ce cauză s-a produs această neconcordanță. 

Mai jos sunt prezentate informațiile oferite pentru Sputnik Moldova de către Organizația Veteranilor din Republica Moldova. Asociația ne-a prezentat date pentru o perioadă mai îndelungată. 

Potrivit președintelui Organizației Veteranilor, Alla Mironic, în 1987, când a fost constituită această structură, în Moldova erau aproximativ 160 de mii de veterani. Iată cum s-a diminuat numărul lor de-a lungul anilor. 

Numărul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial a scăzut dramatic în ultimii ani

”În Chișinău au mai rămas 88 de veterani, iar restul locuiesc în raioanele țării. În Găgăuzia nu mai este în viață niciun veteran, în raionul Basarabeasca a rămas doar unul, în sectorul Ciocana al Capitalei sunt doar patru”, a declarat pentru Sputnik Moldova Alla Mironic.

Mișcarea „Moștenitorii Victoriei”

Pentru că în țara noastră au mai rămas foarte puțini veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, devine din ce în ce mai acută problema păstrării memoriei evenimetelor de atunci. Pentru a nu fi date uitării, a fost creată mișcarea „Moștenitorii Victoriei”, din care fac parte tineri.

„Tinerii se întâlnesc cu veteranii de război, discută cu ei și înregistrează convorbirile pentru a le păstra drept patrimoniu al următoarelor generații. Veteranii au mare nevoie de această atenție. Ei au mereu o gândire pozitivă, în pofida necazurilor. Pentru noi memoria faptelor glorioase este o adevărată bogăție”, a declarat pentru Sputnik Moldova președintele Organizației Veteranilor din Republica Moldova Alla Mironic. 

Sprijin pentru veterani

Viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a declarat pentru SputniK Moldova că veteranii celui de-al Doilea Război Mondial beneficiază în acest an, cu prilejul Zilei Victoriei, de indemnizații unice în valoare de 10 mii de lei, iar văduvele de război primesc ajutoare în valoare de 5 mii de lei. Aceste plăți sunt efectuate de la bugetul de stat.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, în prezent, 193 de participanți la cel de-al Doilea Război Mondial și 56 de persoane asimilate (invalizi de război) beneficiază de alocații lunare de la stat. 

La începutul lunii aprilie Ministerul Apărării a lansat linia telefonică de încredere „Veteran”, pentru a le oferi sprijin persanelor în etate care au nevoie de acest lucru.

Aniversați de Ziua Victoriei: Veteranii războiului mondial, aproape de centenar - Audio
De atunci până în prezent au fost înregistrate peste 100 de solicitări din partea veteranilor de război.

Majoritatea au solicitat ajutor pentru procurarea produselor alimentare sau medicamentelor, asigurarea cu poliță medicală gratuită, transportarea la spital, acordarea de ajutor financiar, inclusiv a îndemnizațiilor sau alocațiilor, potrivit Ministerului Apărării.

Cele mai multe solicitări au venit de la veterani și văduve de război din municipiul Chişinău și din raioanele Orhei, Hânceşti, Căuşeni, Dubăsari, Ștefan-Vodă și Edineț.

Până în prezent, 23 de persoane s-au oferit să ajute veteranii, alături de militari.

Odihnă și tratament pentru veterani

Potrivit legislației Republici Moldova, dreptul la asigurarea cu bilete de tratament balneosanatorial gratuit îl au invalizii de război, veteranii de război, veteranii muncii și alte categorii. 

Invalizii de război pot benedicia de astfel de tratament în fiecare an, iar celelalte categorii de veterani - o dată la trei ani. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova