Secolul XXI este considerat drept unul al bolilor alergice, care includ și astmul bronșic - o patologie ce afectează sistemul respirator, spune Svetlana Șciuca. Astmul bronșic este una dintre cauzele principale ale morbidităţii cronice si mortalităţii în întreaga lume, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că în lume sunt 300 de milioane de persoane diagnosticate cu astm bronşic. Astfel, această maladie afectează în jur de 10-20 procente din populație și cauzează peste 300 000 de decese anual în întreaga lume.
Potrivit Svetlanei Șciuca, în țara noastră, din an în an, această maladie afectează tot mai mulți adulți, dar și copii. Totuși, cazurile de îmbolnăvire nu sunt atât de multe pentru numărul populației din Republica Moldova.
"Avem înregistrați oficial în jur la 1300-1500 de copii și 10-15 mii de adulți pacienți astmatici. Este o cifră destul de mică pentru populația noastră", a declarat pentru Sputnik profesorul universitar.
Doctorul habilitat în științe medicale a precizat că astmul bronșic apare drept consecință a doi factori: predispoziției ereditară, ce presupune o sensibilitate aparte a sistemului imunitar și a căilor respiratorii și existența unor factori declanșatori care pot cauza crizele sau întreţine inflamaţia bronşică.
"Printre factorii ce declanșează acea inflamație în bronhii și, în consecință, provoacă astmul bronșic sunt: fumul de țigară, praful, gazele de eșapament, mucegaiul, polenul, alimentația cu compuși alergizanți ș.a. De aceea este important ca oamenii să aibă grijă de condițiile ocupaționale și habituale și să evite factorii care declanșează un atac", a menționat ea.
Svetlana Șciuca a remarcat că deși astmul bronșic este o maladie periculoasă, aceasta este bine controlată în ziua de astăzi. Potrivit ei, în țara noastră există tratamente performante și inofensive care duc la un control eficient al bolii, iar pacientul poate avea o calitate bună a vieții și se poate implica în diverse activități educaționale și profesionale.
"În perioada copilăriei, această malarie poate fi vindecată. Pentru maturi însă aceasta este o boală cronică, ireversibilă, însă datorită menținerii unui tratament eficient se obține un control al bolii, care-i permite adultului să ducă un mod de viață satisfăcător", a conchis Svetlanei Șciuca.
De menționat că Ziua Mondială a Astmului a fost marcată pentru prima dată în anul 1998 și are drept scop informarea corectă a populației cu privire la această afecțiune, dar și cunoașterea măsurilor de profilaxie, diagnosticului precoce, metodelor de tratament și implicarea cât mai activă a pacientului în monitorizarea evoluției bolii.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova