Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Marina Djundiet: Ziua Victoriei mă emoționează până la lacrimi

Marele Război pentru Apărarea Patriei a răpit viețile a milioane de oameni, fiecare fiind unică, având propriul dramatism, durere, suferință, bucurie și lacrimi în ochi. Amintirea despre război și despre Victorie este vie și va fi transmisă din generație în generație.
Sputnik

Interpreta și solista trupei DoReDos, Marina Djundiet, i-a povestit agenției Sputnik despre participarea străbunicilor ei la Marele Război pentru Apărarea Patriei.

În acest an marcăm cei 75 de ani de la Marea Victorie. ”Pentru mine e o sărbătoare care îmi provoacă emoții deosebite. Îmi plac cântecele despre război și cele din perioada războiului. Îmi place să le cânt chiar și când sunt acasă, stând cu persoanele apropiate, amintindu-ne de frumoasele piese despre război. Acestea îmi provoacă mereu valuri de emoții, spune artista.

„Ziua Victoriei mă face să lăcrimez. Știți de ce? Știți de ce? Pentru că îmi pot imagina un pic prin ce au trecut bunicii și străbunicii noștri. Cu ce preț au obținut această victorie”, se destăinuiește Marina Djundiet.

Ea a povestit despre străbunicii ei, care au luptat. ”Primul meu străbunic, pe linie paternă, ste Fedenko Grigorii Arsenievici, născut în 1913. A luptat pe Frontul 2 Ucrainean, a ajuns la Budapesta. A avut noroc și a reușit să revină acasă. Și-a crescut copiii și chiar nepoții. A fost un om foarte bun”.

Al doilea străbunic al artistei, din partea mamei, care a participat la război se numea Ianicbaș Ivan Fiodorovici, anul nașterii 1908. Era de origine grec, din Donbas, orașul Mariupol, unde a existat o localitate mică de greci”.

Igor Dodon l-a decorat pe un veteran din raionul Fălești cu Ordinul Republicii

El și-a făcut serviciul militar în raionul Camenca, satul Rașcov, la frontieră, unde a făcut cunoștință cu străbunica Marinei. S-au căsătorit și au rămas în Rașcov. Când a început războiul, a fost înrolat în rândurile Armatei Roșii.

”Din păcate, nu s-a păstrat documente despre el. Fiind cercetaș, a îndeplinit niște misiuni speciale și când am încercat să aflăm ceva date despre el, s-a dovedit a fi dificil, documentele fie au fost secretizate, fie au fost arse”, povestește tânăra.

În timpul războiului, străbunicul  Marinei Djundiet a fost luat prizonier la Râbnița. A stat în închisoare, unde a și murit. Când Armata Roșie a eliberat Râbnița, fasciștii au dat foc închisorii în timpul retragerii, iar străbunicul ei a murit.

”Tovarășii de celulă, care au reușit să scape, au povestit ulterior cum fasciștii l-au torturat, bătut, însă el nu a divulgat niciun secret”, mai adaugă interpreta.

În ajunul Zilei Victoriei, redacțiile Sputnik Moldova, Belarus, Abhazia, Kîrgîzstan, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, Osetia de Sud vor publica istorii de familie, împărtășite de urmașii soldaților și ofițerilor care au lupta pe fronturile din Belarus, regiunea Baltică, Caucaz și Fronturile de Sud.

Stalingrad: Mărturii din Moldova despre lupta care a schimbat cursul războiului mondial

„Apelul de pe Front” al statelor din fostul spațiul sovietic va include istoriile familiilor în patrimoniul mărturiilor despre Marele Război, va aminti despre prețul înalt plătit de toți pentru Marea Victorie și eroismul popoarelor care au eliberat lumea de nazism, oferindu-le tuturor posibilitatea de a trăi.

„Apelul de pe front” reprezintă un proiect tradițional al centrelor de presă Sputnik din spațiul CSI. În 2020, evenimentul se desfășoară pentru a treia oară. Din păcate, măsurile restrictive introduse din cauza pandemiei de COVID-19 au impus unele modificări.

Videoconferințe care să lege centrele de presă din mai multe redacții nu vor avea loc. În locul acestora, vor fi publicate spoturi video cu unele personalități publice și oameni de stat, care își vor împărtăși istoriile de familiile despre participanții la cel de-Al Doilea Război Mondial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova