Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Recoltă de grâu mai mică - pâine mai scumpă: Ce spun agricultorii și experții economici

Experții economici susțin că dacă recolta de grâu va fi compromisă din cauza secetei, prețul pâinii ar putea crește în această toamnă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 apr - Sputnik. Seceta, înghețurile și pandemia de COVID-19 ar putea duce la scumpirea pâinii în această toamnă. Cel puțin asta a declarat pentru Sputnik Moldova expertului economic, Roman Chircă. Potrivit acestuia, deocamdată nu putem estima cu cât ar putea crește prețul produselor de panificație întrucât lucrurile ar putea să se schimbe dacă în următoarea perioadă vor cădea precipitații. Cert este că cu cât pierderile agricultorilor vor fi mai mari, cu atât prețul pâinii va crește. 

”Eu cred că este vorba despre un calcul al pierderilor, în general. Dacă vom avea o pierdere de 30 la sută – cu atât ar putea fi scumpită pâinea, însă această majorare va fi diminuată de prețul de import. Acum avem o tendință pe piața internațională de descreștere a prețului ceea ce ar putea să ne favorizeze în bilanțul cerealier total în sensul echilibrului. Este prematur pentru a identifica care ar fi efectul exact”, a precizat pentru Sputnik Moldova Roman Chircă.

Recoltă de grâu mai mică - pâine mai scumpă: Ce spun agricultorii și experții economici

Potrivit specialistului, seceta poate produce scumpirea pâinii în această toamnă. Totul depinde de intensitatea secetei. Aceasta poate provoca anumite deficiențe pe plan intern însă, în contextul actual în care există și multe state cu o supraproducere de grâne, acest lucru poate fi resubstituit relativ repede și la costuri mici. 

Situație gravă în agricultură din cauza secetei - ”Este fără precedent”: Ce face statul

”În perioada pandemiei lucrul acesta este mai dificil din cauza anulitor interdicții de export. Să nu uităm că este o secetă de primăvară, care a afectat în mod special grânele. O pare din recoltă deja este compromisă. Este necesar de a face o evaluare. La moment o astfel de evaluare nu există, ceea ce înseamnă că, dacă vremea nu se va schimba, gradul de compromitere va crește exponențial în următoarele zile, săptămâni și luni. Dacă vremea se schimbă, așa cum se anunță, efectele acestea ar putea fi diminuate. Un lucru este cert: vom avea un bilanț dificitar de produse de grâne. În combinație cu importuri, vom avea un an în care cel mai probalil o ușoară majorare a prețului sau în limitele rezonabile este scenariu cel mai probabil”, a precizat Roman Chircă. 

Reprezentanții ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului au precizat pentru Sputnik Moldova că deocamdată nu este posibil să fie făcută o analiză, întrucât nu au fost evaluate pierderile agricultorilor. 

”După ce o să fie evaluate toate suprafețele agricole semănate cu culturi de toamnă și de primăvară, după ce o să avem situația reală și gradul de afectare a secetei și înghețurilor  - după aceasta o să fie posibil de făcut o analiză și să fie făcute anumite prognoze. Pânuă nu avem o analiză totală, reală, corectă din teritoriu nu putem face prognoze”, a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ecaterina Staci-Grigorean.

Nicanor Buzovoi are un teren semănat cu grâu în localitatea Pârlița, Ungheni, ce se întinde pe o suprafață de 700 de hectare. Dintre acestea, 200 de hectare au fost compromise deja de secetă și a fost necesar să le prelucreze repetat pentru a semăna alte culturi. 

”De înghețuri - mai puțin, dar de secetă sunt afectate serios culturile. Nordul este ceva mai puțin afectat, dar centrul și sudul sunt afectate destul de serios de secetă. Mai ales grânele de prima grupă. Se are în vedere - grâul de toamnă. Cel care a fost semănat premergător cum este: mazărea, rapița (se simt un pic mai bine și dacă dă vreo ploiță de vreo 30 de milimetri este posibil să primim vreo două tone și jumătate - trei”, a precizat pentru Sputnik Moldova, Nicanor Buzovoi.

Agricultorul spune că dacă vor cădea precipitații în următoarea perioadă o bună parte din recolă va fi salvată. 

”Dacă plouă mâine, noi râmânem la jumătate de pierderi - 50 de procente. Dacă o să pouă peste două săptămâni - pierderile o să fie mult mai mari. În fiecare zi grâul se usucă tot mai tare. Fiecare zi este importată”, a precizat pentru Sputnik Moldova, Nicanor Buzovoi.

Subvenționarea în agricultură: Decizie importantă luată de Guvern - Detalii

Premierul i-a convocat astăzi în ședință pe mai mulți agricultori, cercetători și pe reprezentanți ai ministerului Agriculturii pentru a discuta despre efectele secetei asupra culturilor agricole. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a calificat-o drept una ”fără precedent”. 

S-a discutat și despre posibilitatea contractării creditelor în condiții avantajoase pentru agricultori. În acest sens, ar urma să fie purtate negocieri cu băncile, ca să le ofere înlesniri reprezentanților sectorului. 

Ion Chicu a menționat că rezultatele evaluării vor permite să fie trasate problemele și soluțiile. Premierul a remarcat că programul de subvenționare a dobânzilor la credite, inițiat de Guvern, va susține inclusiv întreprinderile agricole. Vor fi examinate și posibilitățile de creditare simplificată a întreprinderilor agricole. În același timp, Executivul este în proces de elaborare a unui mecanism funcțional de asigurări în agricultură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova