Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputat: Trebuie să fim mai uniți... Nu știm care vor fi consecințele după coronavirus

Deputatul socialist Petru Burduja spune că situația de criză prin care trecem este similară unui război, de aceea el îi îndeamnă pe toți să fie uniți, să renunțe la politicianism și să acționeze în interesul cetățenilor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 apr - Sputnik. În cadrul emisiunii „Contrapunct”, realizate în studioul Sputnik Moldova, deputatul Petru Burduja a vorbit despre măsurile anticriză propuse de Guvern pentru mediul de afaceri. 

Potrivit lui Burduja, în primul rând este vorba de subvenționarea dobânzilor.

”Agenților economici li se subvenționează dobânzile creditelor care le pot accesa de la băncile comerciale pentru anul 2020. Desigur, aici sun și niște restricții și ele trebuie să fie tratate cu înțelegere pentru că este vorba de procentul mediu al dobânzilor care este actual la bănci, ca să nu fie anumite neînțelegeri. S-a stabilit ca dobânda medie care poate fi subvenționată să fie de 8,7%”, a precizat Burduja.

O altă măsură ține de monetizarea sau rambursarea TVA-ului pe debit.

Reducerea până la 15% a TVA-ului pentru HoReCa: Opinia expertului economic
”Au fost multe discuții la acest subiect. Se spunea să luăm lista agenților economici care au nevoie nemijlocit de asta. Pe de o parte, trebuie să-i tratăm pe toți egal, pe de altă parte, trebuie să fim onești cu acei agenți economici care au participat și au suplinit bugetul și au astăzi aceste sume în debit. Însă acestea vor fi reîntoarse pe măsură vânzărilor”, a subliniat deputatul, precizând că în prezent este permis ca agentul economic să aibă alternativa de monetizare a acestei sume începând cu luna mai.

De asemenea, deputatul a precizat că agenții economici nu pot fi împărțiți în mai mari sau mai mici, ”ei sunt cei care au datorii în debit la TVA”.

”Noi astăzi ar trebui să fim mai uniți în ceea ce facem, pentru că astăzi deja trebuie să lăsăm politicul la o parte, nu trebuie să ne ocupăm cu lucruri din care să facem capital politic. Trebuie să purcedem la implementarea și executarea acelor acțiuni care trebuie să aducă plusvaloare pentru cetățean”, a punctat Burduja, precizând că această măsură a fost coordonată și cu Fondul Monetar Internațional care a susținut decizia.

O altă măsură despre care a vorbit deputatul Petru Burduja ține de sectorul HoReCa.

”Micșorarea taxei este în favoarea acestui domeniu, deși cred că este un domeniu care va fi în mare măsură afectat. Chiar dacă își vor relua activitatea, nu putem ști cu certitudine dacă consumatorul va accesa aceste servicii sau nu. Pentru că am spus că acest virus este de fapt ca și un război. Noi nu știm care va fi consecințele acestuia, dar și mai rău, nu știm care vor fi consecințele după ce se va termina totul”, a precizat Burduja.

Coronavirusul: Patru scenarii posibile despre ceea ce ar putea urma – criză globală

Amintim că Parlamentul a adoptat joi, 23 aprilie, în două lecturi, Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative, propus săptămâna trecută de Guvern.

Potrivit Guvernului, în urma aplicării acestei legi, veniturile bugetare ar urma să crească cu 15 milioane de lei.

Măsurile de susținere directă a activității de întreprinzător vizează implementarea a două programe de suport pentru mediul  de afaceri. Este vorba despre un program de subvenționare a dobânzilor și, în premieră pentru Republica Moldova, programul de rambursare a TVA. Suma subvențiilor care ar urma să le fie achitate agenților economici în perioada 1 mai – 31 decembrie 2020 este de 90 milioane lei. Programul de rambursare a TVA presupune o injecție de lichidități de aproximativ 1 miliard lei către mediul de afaceri.

Președintele țării: Criza economică abia ia amploare și trebuie gestionată corect

Cât privește perfecționarea legislației în domeniul bugetar-fiscal, proiectul de lege adoptat prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA; acordarea dreptului la deducerea oricăror donații efectuate pe parcursul anului 2020 pentru combaterea coronavirusului (COVID-19) la conturile bancare deschise de Ministerul Finanțelor în acest scop, sau instituțiilor medico-sanitare publice; consolidarea veniturilor Fondului de susținere socială a populației, prin instituirea a două taxe: taxa aeroportuară și taxa pentru portabilitate; creșterea accesibilității agricultorilor de a beneficia de facilitatea la achitarea contribuțiilor obligatorii de asigurărilor sociale, prin care statul subvenționează 6% din 18%.

Proiectul adoptat de Parlament mai prevede neaplicarea taxării inverse cu TVA pentru agenții economici în procedura de restructurare și prelungirea cu 4 ani a garanției aplicării impozitului unic în mărime de 7% pentru rezidenții parcurilor IT (până la 1 ianuarie 2026).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova