CHIȘINĂU, 21 apr. – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă. Potrivit informațiilor, această terapie se practică deja în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră în data 13 aprilie, iar pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi care s-au vindecat complet pentru a dezvolta imunitatea. Directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, a explicat într-un interviu pentru Ministerul Sănătății cum funcționează această practică.
"Orice persoană care face boala și nu numai COVID-19, dar orice altă maladie infecțioasă, produce anticorpi. Altfel spus, niște substanțe speciale împotriva bacteriei sau virusului corespunzător. Plasma persoanelor vindecate fiind bogată în astfel de anticorpi, vine ca un medicament pentru pacienții gravi și extremi de gravi. Tratamentele medicamentoase, plus plasma bogată în anticorpi, reușesc să neutralizeze procesul de replicare a virusului în organism și să-l distrugă. Astfel, se stabilește o însănătoșire mai grabnică", a menționat Svetlana Cebotari.
Directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui susține că o persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14 zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii și după cel puțin un test negativ la coronavirus. Atunci când pacienții vor fi externați, vor fi informați de către medici că pot dona plasma sanguină pentru a salva oamenii aflați în stare gravă. De asemenea, persoanele care vor decide să se solidarizeze în lupta cu COVID-19, vor semna un acord pentru ca ulterioar să doneze sânge.
"Toate acordurile se vor transmite săptămânal instituției noastre, iar după două săptămâni de la externare, noi vom contacta aceste persoane și le vom recruta la donarea de plasmă. O singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru trei pacienți. Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi. Pentru fiecare pacient se administrează până la cinci doze. Tratamentele cu plasmă se folosesc deja de zeci de ani, în diverse afecțiuni", a mai spus Svetlana Cebotari.
În data de 21 aprilie, unul dintre pacienții tratați de COVID-19 a donat pentru prima dată plasmă sanguină. Donatorii pot fi doar bărbații care nu au alte probleme de sănătate cum ar fi diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli a ficatului și a rinichilor.
"Pentru a reduce la pacient acest risc, plasma pentru transfuzie este de obicei colectată de la o persoană care nu a avut niciodată sarcină. În acest sens, femeile fac parte din grupul de risc sporit, în sângele cărora se regăsesc anticorpi anti-HLA/HPA/HNA, ce produc sindromul TRALI, clinic manifestindu-se cu insuficiență respiratorie acută", a precizat directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.
În prezent, sunt 2 614 persoane infectate cu COVID-19. Până acum, 505 pacienți s-au tratat, iar 72 au decedat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova