Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Aproape jumătate din italieni vor ieșirea țării din UE: Sondajul care sperie Bruxelles-ul

Nemulțumirea italienilor față de UE a explodat după Bruxelles-ului a arătat lipsă de solidaritate cu țara lor în timpul crizei, astfel încât aproape jumătate dintre cetățenii Italiei își doresc ieșirea din UE.
Sputnik

BRUXELLES, 16 apr - Sputnik, Daniela Porovăț. Sondajul mult așteptat care să arate cum a evoluat percepția despre UE a italienilor după ce Bruxelles-ul le-a întors spatele în timpul crizei coronavirusului a apărut în presa din Italia și confirmă dezamăgirea locuitorilor peninsulei. Publicația Il Giornale face public un sondaj realizat de Tecnè Poll care relevă că 49 la sută dintre italieni ar vota pentru Italexit, adică pentru ieșirea țării lor din Uniune.

Premierul Italiei: Uniunea Europeană ar putea eșua din cauza pandemiei

Italienii care sunt în favoarea rămânerii ar fi în jur de 51%, ceea ce constituie o diferență foarte mică, de doar două procente, observă publicația. Față de ultimul sondaj pe această temă, din noiembrie 2018, numărul celor care sunt împotriva ieșirii din UE a scăzut cu 20%. Pe scurt, în fața unui posibil referendum privind permanența Italiei în UE, electoratul este din ce în ce mai împărțit, se arată în articol.

Printre cauzele creșterii taberei euroscepticilor se numără tratamentul pe care anumite state europene îl rezervă Romei, jocul dublu pe care îl duce mai departe Germania, duritatea Olandei și alegerile economice duse mai departe de așa-numitul „front riguros”, mai spune publicația.

Este vorba de disputa pentru „coronabonduri”: în timp ce Italia vrea aceste Eurobonduri, Germania și Olanda nu intenționează deloc o asumare mutuală a datoriilor.

Europa se pregătește pentru schimbări irevocabile - iată ce se întâmplă
Contra-propunerea frontului dur al Uniunii este Mecanismul European de Stabilitate (MES), utilizat doar pentru a acoperi cheltuielile medicale, ceea ce crește nemulțumirea italienilor.

Iar criza încă nu s-a terminat, ceea ce poate duce la creșterea taberei ”exit”, în condițiile în care statele din Nord nu renunță la obtuzitatea lor. Pe măsură ce efectele crizei sanitare se vor transforma în criză economică profundă, Italia pare a fi prima țară care va lua drumul Marii Britanii.

Dacă în Uniunea Europeană s-a dat semnalul că fiecare țară este pentru sine, Italia își va face propria alegere. Iar partidul Liga al lui Matteo Salvini, liderul opoziției din Italia care și-a arătat deja nemulțumirea profundă față de tratamentul aplicat de Bruxelles țării sale, este pregătit să răspundă cererilor cetățenilor italieni care, din ce în ce mai mulți, nu mai văd rostul ”rămânerii” într-o Uniune care îi protejează doar pe cei bogați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova