Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție la produsele pentru masa de Paște: Recomandările ANSA

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor îi îndeamnă pe cetățeni să fie precauți la procurarea produselor pentru masa de sărbătoare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Pentru vopsirea ouălor este recomandată vopseaua destinată pentru industria alimentară, ambalată/marcată corespunzător. Aceasta este una din recomandările Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor la procurarea produselor pentru masa de Paște.

Orașul Glodeni, de astăzi în carantină - Militarii cu tehnica specială sunt deja acolo

Potrivit specialiștilor Agenției, la procurarea ouălor e bine să examinăm minuțios aspectul lor exterior. Coaja trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete. Data indicată pe ou este data limită de consum care nu poate depăşi 28 de zile de la ouat. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli privind calitatea ouălor, solicitaţi de la vânzător prezentarea certificatului veterinar.

O atenție sporită trebuie de atras și în cazul cărnii, care se recomandă a se achiziționa doar din locuri autorizate.

„Carnea de miel trebuie să provină de la unități autorizate sanitar-veterinare și livrată către unitățile din domeniul alimentar, care o vor comercializa direct către consumatorii finali. Termenul de valabilitate recomandat pentru carnea de miel este de 72 ore (3 zile), fiind păstrată la o temperatură controlată de +2..+4°C. Carnea de miel obținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar-veterinar ar putea duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare”, precizează specialiștii ANSA.

Centrul COVID-19: Patru pacienți în stare extrem de gravă, transferați în spitale

Pentru a evita cazurile de intoxicație alimentară e bine să știm că suprafața peștelui în stare praspătă, bun pentru consum, trebuie să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi.

Cozonacii, prăjiturile, produsele de panificaţie trebuie să fie ambalate de producător în ambalaj corespunzător. Cumpărăm legumele de sezon în locurile special amenajate şi coordonate cu administrația publică locală, care sunt controlate de personalul de specialitate.

Recomandarea specialiștilor este de a evita comerțul "stradal neautorizat", care contribuie la apariţia toxiinfecţiilor alimentare și pune în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar viaţa lor. Cu atît mai mult riscul este sporit în contextul pandemiei provocate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova