Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vinificator: Stăm cu vinurile în depozite și ne uităm la ele - nu avem unde să le vindem

Pandemia COVID-19 a dat peste cap multe dintre planurile și activitățile vinificatorilor autohtoni. Ce gânduri îi frământă și cum văd remedierea situației am aflat de la vinificatorul și membrul Asociației Micilor Producători din Republica Moldova Ion Luca.
Sputnik
Vinificator: Stăm cu vinurile în depozite și ne uităm la ele - nu avem unde să le vindem

Criza provocată de noul tip de virus COVID-19 a afectat esențial principalele ramuri ale industriilor di Republica Moldova. Vinificatorii s-au pomenit în mare parte nepregătiți de o asemenea întorsătură a situației, iar industria vitivinicolă a ajuns să se confrunte în prezent cu o serie de probleme.

Ion Luca susține că firma pe care o reprezintă a înregistrat de la începutul crizei o scădere a vânzărilor de aproximativ 80 la sută. Veniturile din 20% de vânzări ale companiei nu acoperă cheltuielile pe care le au: plata chiriei, a salariilor și a creditelor. Întrucât toate localurile din țară au fost închise pentru prevenirea și infecției, micii producători de vinuri nu mai au posibilitatea să-și realizeze marfa pe piața internă. Astfel, vânzările lor s-au redus la zero.

"Toate cafenelele și restaurantele unde în mod normal se mai consuma și vinul au fost închise.  Stăm cu vinurile în depozite și ne uităm la ele, pentru că nu avem unde să le vindem. O altă problemă este că nici nu le putem exporta și nici nu primim comenzi pentru vinurile din țara noastră", a declarat pentru Sputnik Ion Luca.

primăvara este necesară efectuarea unor lucrări agricole. Din cauza epidemiei, vinificatorii întâmpină o serie de probleme și la acest capitol.

Epidemia de coronavirus strică planurile vinificatorilor moldoveni - detalii
"Avem colegi care și-au planificat de mult timp să-și lărgească plantația de viță de vie. Trebuie plantați butașii și de prelucrat bine terenul. O parte dintre butașii care sunt plantați se importă din Italia. Procesul este foarte îngreunat, întrucât, chiar dacă vinificatorii i-au plătit, nu pot să-i aducă. Mai mult, sunt investiții: cheltuieli pentru motorină, munca oamenilor, preparatele pe care le folosim pentru lucrările în vie. De obicei, aceste cheltuieli se acopereau din unele vânzări sau economii. Acum însă nu sunt bani pentru a desfășura lucrările în câmp", a subliniat vinificatorul.

În același timp, Ion Luca afirmă că zilnic menține legătura cu partenerii externi. Oamenii de afaceri speră că vor depăși această criză și în curând lucrurile vor reveni la normal.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova