Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Suportul statului: Ajutor de șomaj majorat și scutirea de taxă a titularilor de patentă

Viceprim-ministrul, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a oferit detalii, în cadrul unui briefing de astăzi, despre suportul oferit de stat diverselor categorii de cetățeni și mediului de afaceri în perioada stării de urgență.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 apr – Sputnik. Moldovenii care au revenit recent de peste hotare vor beneficia de ajutorul de șomaj cu valoarea lunară de 2.775 de lei. Viceprim-ministrul, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a susținut vineri, 3 aprilie, un briefing la care s-a referit la „pachetul de măsuri fiscale” incluse de Guvern în proiectul de angajare a răspunderii, adoptat pe 1 aprilie.

Ion Chicu: Noi modalități de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri

Vicepremierul a explicat modalitățile prin care statul îi va ajuta pe cetățeni în perioada stării de urgență, cum va funcționa mecanismul de acordare a subvențiilor pentru agenții economici aflați în dificultate etc.

Pentru a oferi suportul menționat, vor fi alocate suplimentar din Buget 920 de milioane lei, conform ultimelor prognoze. Bugetul de Stat urmează să fie rectificat „în câteva zile”, potrivit lui Serghei Pușcuța.

Una dintre modalitățile de sprijinire a cetățenilor este majorarea ajutorului de șomaj. Actualii șomeri care beneficiază de un ajutor de șomaj mai mic de 2.775 de lei vor primi diferența corespunzătoare.

Totodată, acest ajutor în valoare de 2.775 de lei va fi acordat și persoanelor care se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj, precum și persoanelor care se vor înregistra în calitate de șomer, inclusiv persoanele care au revenit de peste hotare.

Forța de muncă în Moldova: Sectoarele cu cei mai mulți angajați

De asemenea, vor fi susținute familiile defavorizate, prin majorarea venitului lunar minim garantat de la 1.107 lei până la 1.300 lei pe perioada stării de urgență. Va fi majorat cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil - de la 50% la 75%. Aceasta înseamnă o creștere de la 553 de lei până la 975 lei per copil, sau cu 76%.

Guvernul a prevăzut și simplificarea procesului de solicitare a ajutorului – acest lucru se va face prin transmiterea documentelor prin poșta electronică.

Proiectul aprobat de Guvern prevede și scutirea de taxă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, precum și restituirea contribuțiilor sociale în sumă fixă pentru titularii de patentă, persoanele care practică o activitate independentă, întreprinzătorii individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență.

Același proiect prevede amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare a taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei Situații Excepționale.

De asemenea, Guvernul a propus reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele).
Guvernul a mai propus optimizarea listei taxelor pentru folosirea resurselor naturale. „Această optimizare va avea ca efect creșterea veniturilor autorităților locale cu 20 milioane lei, dublarea acestora. Este o rebalansare a poverii fiscale și o optimizare a sistemului fiscal, atât sub aspect de politici, cât și sub aspect de administrare și eficiență la nivel de contribuabili”, a explicat Serghei Pușcuța.