CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Moldovenii petrec mai mult timp navigând pe internet în perioada de autoizolare.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, volumul traficului generat în rețelele de comunicații electronice în perioada 09 – 23 martie a crescut semnificativ față de perioada similară a anului precedent.
Astfel, volumul traficului de internet de pe telefoanele mobile generat în rețelele celor trei furnizori (Orange, Moldtelecom și Moldcell) a constituit aproximativ 5,6 mln Gb, ceea ce este cu 28,5% mai mult decât volumul mediu de trafic generat în perioadă similară a anului 2019.
Moldovenii spun că statul acasă devine deja plictisitor, iar navigarea pe internet face ca timpul să treacă ai repede.
”Pe telefon urmăresc ce mai fac prietenii virtuali din Facebook și Instagram. Seara, foarte mulți prieteni fac transmisiuni în direct și eu îi urmăresc”, a declarat Doina pentru Sputnik Moldova.
La fel, volumul traficului de internet la puncte fixe în rețelele furnizorilor cu ponderea cea mai mare pe segmentul respectiv (Starnet, Arax, Moldtelecom, Orange) a atins cifra de 35,5 mln Gb, sau cu 28,1% mai mult decât în aceeași perioada de referință a anului trecut.
Oamenii spun că cel mai mult, în această perioadă de autoizolare, preferă să privescă filme la calculator.
”De pe calculator privesc, împreună cu familia, filme și seriale. Acum am suficient timp să privesc filmele preferate”, a precizat Alina pentru Sputnik Moldova.
Și volumul de trafic voce în rețelele mobile a crescut și a depășit cifra de 304,5 milioane de minute, în creștere cu 16,1%.
”În general, vorbim la telefon mai mult cu părinții care nu au acces la internet. În această perioadă este important să știm că sunt bine”, a adăugat Alina.
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a lansat un șir de oferte promoționale, fără plăți adiționale, precum dublarea traficului de internet și posibilitatea de a viziona toate posturile de televiziune din oferta serviciilor media audiovizuale, retransmise de către furnizori.
În țara noastră a fost instituit, în data de 13 martie, Cod Roșu de pericol de răspândire a virusului COVID-19.
În data de 17 martie, Parlamentul a declarat stare de urgență, instituită până pe 15 mai. O femeie care contractase coronavirusul a decedat pe 18 martie, iar o persoană din sistemul medical s-a stins din viață în data pe 27 martie. Ambele femeii sufereau de mai multe boli cronice. În Moldova a fost sistată activitatea restaurantelor, centrelor comerciale, cluburilor și altor unități de agrement. Sunt deschise doar magazinele alimentare, farmaciile și magazinele care comercializează semințe și alte produse cu destinație agricolă și piese pentru utilajele agricole.