Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avertisment ONU: COVID-19 ar putea declanșa o criză alimentară la nivel global

Chiar dacă acțiunile restrictive impuse de guverne vor avea efect și răspândirea coronavirusului de tip nou va fi oprită, o altă provocare pentru statele lumii ar putea fi criza alimentară la nivel global.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 mart - Sputnik. Dacă infecția cu COVID-19 nu vă afectează datorită măsurilor de prevenire întreprinse de guverne, dezavantajul este că acești pași restrictivi v-ar putea lipsi în viitor de alimente proaspete, inclusiv de fructe și legume.

În timp ce oamenii s-au grăbit să se aprovizioneze cu hârtie igienică și alte produse odată cu declanșarea crizei coronavirusului, unele țări au decis să aplice măsuri protecționiste, inclusiv interdicții la export pentru anumite produse, pentru a satisface cererea internă în creștere.

”Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este că guvernele restricționează fluxul de produse alimentare”, a declarat economistul principal al ONU pentru Alimentație și Agricultură Maximo Toreropentru, adăugând că în curând am putea să ne confruntăm cu consecințele acestor decizii, informează RT.

De exemplu, Rusia a oprit exporturile de hrișcă și alte cereale timp de 10 zile, începând cu 20 martie. Kazahstanul a procedat la fel și a impus restricții la livrările de făină de grâu, hrișcă, zahăr, dar și la mai multe tipuri de legume și ulei de floarea soarelui.

S-ar putea confrunta Moldova cu o criză alimentară? Ce spun oficialii și experții

Oficialul ONU avertizează că măsurile protecționiste și barierele comerciale nu fac decât să înrăutățească situația, creând o „volatilitate extremă”.

O altă problemă este că unele țări acum duc lipsa forței de muncă pentru a strânge recolta, cauzată în mare parte de închiderea frontierelor și blocajelor interne. Pe măsură ce epidemia de coronavirus bântuie Europa, fermierii din Franța, Spania și Italia se plâng că fructele și legumele se coc rapid și vor fi lăsate să putrezească dacă situația nu se schimbă, potrivit Bloomberg.

Crescătorii de căpșuni și sparanghel nu sunt în stare să strângă recolta, asta în timp ce totul, de la salată verde și roșii, până la ceapă și mazăre, sunt cele care urmează.

”Coronavirusul afectează forța de muncă, iar problemele logistice devin foarte importante", a spus Torero, citat de Guardian. El a adăugat că ar trebui introduse politici speciale pentru menținerea lanțului de aprovizionare cu alimente.

Ce rezerve de produse alimentare avem: Discuția lui Igor Dodon cu Ion Perju - Video
Pentru a evita pierderi de tone din recoltă, Germania, care duce o lipsă de aproximativ 300 de mii de muncitori, a creat un site web special pentru a reuni fermierii ce s-au pomenit în dificultate și pe cei care pot ajuta. Studenții și cei obligați să renunțe la locul de muncă, de exemplu în sectorul serviciilor, sunt bineveniți să se alăture inițiativei. O platformă similară a fost lansată în Austria.

Cetățenii înșiși contribuie la apariția deficitului, procurând alimente în cantități pe care nici măcar nu le pot mânca înainte de expirare. Cumpărăturile în exces, cauzate de panică, contribuie doar la aprofundarea crizei, potrivit reprezentantului Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură, care le recomandă oamenilor să nu facă risipă de alimente.