Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un fost ministru: Pandemia ne obligă să schimbăm lucrurile în sistemul medical

Fostul ministru al Sănătății Mihai Magdei a declarat că la sfârșitul lunii aprilie am putea avea o claritate cu privire la tendințele acestui virus. El spune că sistemul de sănătate din Moldova trebuie evaluat, iar spitalul de boli infecțioase modernizat.
Sputnik
Un fost ministru: Pandemia ne obligă să schimbăm lucrurile în sistemul medical

Doctorul habilitat în medicină, epidemiologul Mihai Magdei a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre evoluția virusului COVID-19 la nivel regional. Fostul ministru al Sănătății spune că la sfârșitul lunii aprilie am putea avea o tendință de micșorare a acestei boli infecțioase emergente.

Informații noi în cazul epidemii de COVID-19: În câte raioane s-a răspândit virusul
„Observăm că mai multe state, cu sisteme avansate de medicină, lucrează pentru a minimaliza extinderea acestei pandemii, inclusiv România. Poate că nu avem un tablou mai clar din Ucraina, dar autoritățile ar trebui să fie vigilente privind fluxul de cetățeni din această țară. Regiunea vecină Cernăuți este a doua, după orașul Kiev, privind numărul de cetățeni infectatați cu acest virus. De asemenea, trebuie să ținem la control și situația din raioanele de est a Moldovei”, a precizat Mihai Magdei.

Epidemiologul a mai accentuat faptul că omenirea, inclusiv societatea moldovenească, va trebui să convețuiască cu această infecție emergentă.

Fostul ministru al Sănătății nu a trecut cu vederea și situația actuală din sistemul public de sănătate. Magdei spune că după această criză pandemică sistemul de sănătate din Moldova va trebui evaluat și fortificat. Medicul a mai declarat că la ora actuală sistemul moldovenesc de sănătate este centralizat, are o dirijare rigidă și este lipsit de flexibilitate.

Mergem sau nu la Sfânta Liturghie pe timp de pandemie: Ce spune Sinodul BOM - Video
„După parcurgerea acestei crize pandemice ar fi momentul să avem o evaluare a sistemului nostru de sănătate. Noi, sistem public de sănătate nu avem. De ce mă întrebați, pentru că în teritoriu acest sistem nu-i coordonat. El este centralizat, de Doamne ferește. Pentru a lua niște decizii trebuie să suni la Chișinău. Acest sistem medical trebuie în profunzime descentralizat. Vă dau un alt exemplu, cu aceste situații când pacienții contaminați sunt aduși din teritoriu, sunt mutați de la Spitalul de Boli Infecțioase la Spitalul Clinic Republican. Asta înseamnă, spun medicii, că sistemul de terapie intensivă a dat greș”, a punctat Magdei.

Totodată, Mihai Magdei este de părere că statul, împreună cu mediul privat, ar trebui să contribuie la modernizarea în Moldova a infrastructurii spitalicești de boli infecțioase. Medicul epidemiolog s-a referit la construcția unui bloc modern pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, care a fost construit încă în secolul 19.

Preot ortodox: Coronavirusul nu se transmite nicidecum prin rugăciune
„Eu cred că ar fi normal să creăm un fond, unde statul împreună cu mediul privat să construiască o anexă modernă pentru acest spital de boli infecțioase, care datează din secolul 19. Avem nevoie de un bloc modern, pentru 100 de paturi, cu sisteme performante de izolare a pacienților, pentru că valuri de infecții vor mai fi, iar aceste pandemii niciodată nu vor fi lichidate”, a spus Mihai Magdei.

Potrivit experților, în ultimii 5 ani de zile sistemul de sănătate publică din Moldova a primit cu 1,3 miliarde lei mai puțin decât a fost planificat inițial. Moldova alocă cel mai puțin pentru sănătatea din Europa, doar 4,1% din PIB, cea ce este de peste 2,3 ori mai puțin decât media europeană.