Doctorul habilitat în medicină, epidemiologul Mihai Magdei a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre evoluția virusului COVID-19 la nivel regional. Fostul ministru al Sănătății spune că la sfârșitul lunii aprilie am putea avea o tendință de micșorare a acestei boli infecțioase emergente.
Epidemiologul a mai accentuat faptul că omenirea, inclusiv societatea moldovenească, va trebui să convețuiască cu această infecție emergentă.
Fostul ministru al Sănătății nu a trecut cu vederea și situația actuală din sistemul public de sănătate. Magdei spune că după această criză pandemică sistemul de sănătate din Moldova va trebui evaluat și fortificat. Medicul a mai declarat că la ora actuală sistemul moldovenesc de sănătate este centralizat, are o dirijare rigidă și este lipsit de flexibilitate.
Totodată, Mihai Magdei este de părere că statul, împreună cu mediul privat, ar trebui să contribuie la modernizarea în Moldova a infrastructurii spitalicești de boli infecțioase. Medicul epidemiolog s-a referit la construcția unui bloc modern pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, care a fost construit încă în secolul 19.
Potrivit experților, în ultimii 5 ani de zile sistemul de sănătate publică din Moldova a primit cu 1,3 miliarde lei mai puțin decât a fost planificat inițial. Moldova alocă cel mai puțin pentru sănătatea din Europa, doar 4,1% din PIB, cea ce este de peste 2,3 ori mai puțin decât media europeană.