Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum se desfășoară în Moldova lucrările agricole pe timp de pandemie

Producătorii agricoli susțin că în acest an am putea avea o recoltă bună. Totul depinde de condițiile meteo, precum și de furnizarea fără impedimente a produselor chimice pentru agricultură.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 mart - Sputnik. Fermierii moldoveni au început lucrările agricole conform programului, chiar dacă în țară este pandemie. Acum este în toi îngrijirea viței de vie - dacă lucrările nu sunt efectuate la timp, nu poate fi nici vorbă de o recoltă bună. 

Cu toate acestea, coronavirusul a introdus niște reguli noi în activitatea agricultorilor. Într-una dintre livezile raionului Strășeni, angajaților le este măsurată temperatura înainte de a începe munca în câmp. 

”Dacă temperatura corpului este peste normă, 36,7 sau 36,8, îl trimit pe angajat la medicul de familie pentru examinare” - afirmă agronomul Vasile Mamaliga. 

În plus, agricultorii iau măsuri de dezinfecție, pentru a nu permite răspândirea virusului. Angajații gospodăriilor țărănești spun că acestea sunt efectuate de câteva ori pe zi.

”Dimineață se dezinfectează autobuzul care ne transportă la locul de muncă. Apoi, sunt dezinfectate încăperile în care ne schimbăm hanele”, a declarat Nina Cojocari, care muncește în livadă. Mai mult, angajații respectă distanța de 2-3 metri între ei. 

Temerile agricultorilor

Asigurările în agricultură sunt la un nivel foarte slab: Ion Chicu a convocat o ședință
Potrivit lui Vasile Mamaliga, este încă devreme să fie făcute prognoze privind recolta din acest an, deși există deja premize pentru a crede că va fi bună. Totul depinde de vreme: dacă vor fi înghețuri îndelungate, prognozele se pot schimba. 

Pe agricultori îi presează și o altă problemă. În această perioadă începe prelucrarea terenurilor împotriva dăunătorilor. Proprietarii plantațiilor vor să fie siguri că nu vor exista impedimente în furnizarea produselor chimice pentru agricultură, care de obicei sunt importate din UE. 

”În acest an e dificil - nu am avut zăpadă, aproape că nu au fost ploi, iar acum, dacă vor fi probleme în ceea ce privește furnizarea produselor chimice, atunci situația va fi tensionată” - menționează Vasile Mamaliga.

Că există motive de îngrijorare legate de furnizarea produselor chimice o confirmă președintele asociației ”Moldova Fruct” Vitalie Gorincioi. Aceste aspecte au fost discutate în cadrul unei ședințe desfășurate la Ministerul Agriculturii. 

Studiu despre coronavirus: Pandemia ar putea dura mai mult decât ne-am așteptat

”Acum vor fi furnizate pe larg îngrășăminte, chimicale și produse pentru protecția plantelor. Am dori să facem rezerve, întrucât nu știm ce va fi mai departe. Agenții economici nu au atâția bani încât să plătească în mod operativ și nici credite nu pot fi luate rapid. Ar putea fi folosit TVA-ul care s-a acumulat în sectorul agricol, în valoare de trei miliarde de lei” - a menționat Gorincioi. 

Președintele asociației ”Moldova Fruct” a mai declarat că agricultorii propun crearea unui centru special pe lângă Ministerul Agriculturii și Ministerul de Externe, pentru a reacționa, dacă la frontieră vor fi blocate camioanele cu marfa necesară.