Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Produsul Intern Brut al Moldovei a crescut anul trecut: Iată diferența față de 2018

Anul trecut, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a înregistrat o creștere de câteva procente față de 2018.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 mart - Sputnik. Datele Biroului Național de Statistică arată că în 2019 PIB-ul Moldovei a înregistrat o creștere de 3,6% față de anul precedent. 

În total, Produsul Intern Brut a constituit peste 210 miliarde de lei. Iată ce domenii ale economiei au influențat creșterea cel mai mult.

  • Sectorul construcțiilor a avut  contribuție de 8,6% la formarea Produsului Intern Brut și a înregistrat o majorare a valorii adăugate brute de aproape 16%.
  • Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor, transportul precum și activitățile de cazare și alimentație publică au avut împreună o contribuție de 21,8% la formarea PIB-ului. Aceste sectoare ale economiei au înregistrat și o majorare a valorii adăugate brute cu 5,7%.
  • Iar industria extractivă, cea prelucrătoare, precum și producția și furnizarea energiei electrice și termice, a gazelor și a apei caldă, prestarea serviciilor de salubrizare au avut, la rândul lor, o contribuție de 14,2% la formarea PIB-ului. Aceste sectoare au înregistrat și o creștere a valorii adăugate brute cu 2,6%
  • Sectorul IT a avut o pondere mai redusă la formarea Produsului Intern Brut - de 4,7%. În schimb, a înregistrat o creștere a VAB cu 9,2%.
  • Contribuție pozitivă la creșterea PIB au avut-o și impozitele pe produs, cu o pondere de 13,5% la formarea PIB.

Au fost și domenii care au avut un impact negativ asupra Produsului Intern Brut al Republicii Moldova. 

Ce se va întâmpla cu oamenii care au de plătit rate la bancă, în timpul stării de urgență

Agricultura, silvicultura și pescuitul au înregistrat un regres de -0,2%, în urma reducerii Valorii Adăugate Brute cu 2,3%.

La rândul lor, sectoarele administrației publice și apărării, asigurărilor sociale obligatorii, învățământului, sănătății și asistenței sociale au înregistrat o descreștere de - 0,1%.

Potrivit Biroului Național de Statistică, din punct de vedere al utilizării PIB-ului creșterea s-a datorat în special formării brute de capital fix - cu o contribuție de 25,6% și o majorare a valorii adăugate brute cu 12,9%.

Cel mai mult însă a contribuit la formarea BIB-ului consumul final al gospodăriilor populației - cu un aport de 83,3%.