Coronavirusul: Patru scenarii posibile despre ceea ce ar putea urma – criză globală

Devenind globală, epidemia de coronavirus riscă să paralizeze economia tuturor țărilor. Scenariile privind evoluția crizei sunt analizate de Bloomberg, care prevede încetinirea creșterii economice. Daunele totale s-ar putea ridica la 2,7 trilioane de dolari.
Sputnik

BUCUREŞTI, 9 mart – Sputnik, Doina Crainic. Epidemia care a izbucnit în provincia chineză Hubei se răspândește rapid și afectează acum Coreea de Sud, Italia, Iran, în timp ce au fost raportate primele decese și în America.

Pericol, la hotar, un autocar cu persoane cu simptome de coronavirus: Declarația lui Chicu

Efectele asupra economiei ar putea consta în recesiuni în Statele Unite, Zona Euro și Japonia, cea mai puternică încetinire a creşterii înregistrată vreodată în China, iar daunele totale s-ar putea ridica la 2,7 trilioane de dolari, echivalent cu PIB-ul din Regatul Unit, arată o analiză Bloomberg, potrivit Sputnik France.

Este cel mai grav dintre cele patru scenarii luate în considerare, bazate pe experiența Chinei, distribuția cazurilor în alte țări, estimări de risc privind lanțurile de aprovizionare globale și un model pe scară largă al economiei mondiale.

Patru posibilități

Potrivit celui mai pozitiv scenariu, în cazul în care China va reuși să controleze epidemia și să se va recupera din cădere în trimestrul doi, impactul asupra economiei s-ar putea dovedi limitat, cred experţii.

În cazul în care Beijingul nu va reuşi rapid să controleze coronavirusul, răspândirea bolii, în special în afara țării (în Coreea de Sud, Italia, Japonia, Franța şi Germania) va afecta economiile, potrivit specialiștilor. În acest al doilea scenariu, economia va scădea până la 2,3% în 2020, comparativ cu prognoza de 3,1% dinainte de apariția coronavirusului.

Coronavirus în Moldova: Popovici, despre prelungirea vacanței elevilor - este prematur

Dacă epidemia se răspândeşte în toate țările care au raportat cazuri de contaminare, printre care Statele Unite, India, Regatul Unit, Canada și Brazilia, creșterea în cele zece cele mai mari economii mondiale ar încetini, deoarece țările se vor dedica eforturilor de eradicare a virusului. În acest scenariu, creșterea globală ar scădea la 1,2%, UE și Japonia ar intra în recesiune, iar creșterea economiei SUA ar scădea la 0,5%.

Al patrulea scenariu, cel mai rău, se referă nu numai la daune de 2,7 trilioane de dolari, ci și la o creștere zero, potrivit experţilor de la Bloomberg.

De asemenea, OCDE și-a revizuit prognoza globală de creștere la 2,4% de la 2,9% și a avertizat că ar putea scădea la 1,5%, adaugă Bloomberg. Goldman Sachs se așteaptă la o contracție economică globală în prima jumătate a anului.