Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legea privind reducerea pedepsei pentru condiții precare de detenție va fi suspendată

Un proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției, care prevede reducerea pedepsii anumitor categorii de condamnați a fost votata astăzi în Parlament.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 mar – Sputnik. Norma legală privind reducerea pedepsei condamnatului deținut în condiții precare va fi suspendată. Un proiect lege elaborat de Ministerul Justiției și care prevede suspendarea aplicării de către instanțele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție, a fost votat în prima lectură de majoritatea deputaților. 

Potrivit secretarului de stat în cadrul Ministerului Justiției, Radu Foltea, care a prezentat proiectul de lege în fața deputaților a precizat că în cel mai scurt timp, Guvernul va prezenta un nou mecanism compensator perfecționat.

În cadrul ședinței Guvernului din 12 februarie, când proiectul de lege a fost avizat de miniștri, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a declarat că proiectul de lege este o urgență, în condițiile în care în Republica Moldova sunt deținute în jur de 6700 de persoane. Din acest număr, la dat de 28 februarie 2020, peste 5900 au depus cereri de reducere a pedepselor în condițiile instrumentului compensatoriu. Doar într-un an, de pe urma acestui mecanism au beneficiat peste 1700 de deținuți, care potrivit ministrului Justiției, sunt „persoane care reprezintă un adevărat pericol pentru securitatea statului”.

Guvernul a aprobat anularea legii în baza căreia a fost eliberat Vlad Filat: Ce umează

Totodată, guvernul instituie, până în luna mai, moratoriu asupra aplicării mecanismului de reducere a pedepselor condamnaților deținuți în condiții precare, în condițiile instrumentului compensatoriu.

„Se propune suspendarea aplicării de către instanțele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție, până la data de 1 septembrie 2020, perioadă în care se va efectua o analiză comprehensivă în privința următoarelor aspecte: identificarea soluțiilor legislative în scopul înlăturării deficiențelor sesizate în procesul de implementare a remediului compensator, analiza practicii statelor în care se implementează remediul compensator, crearea mecanismului de evaluare și sistematizare a condițiilor materiale de detenție din instituțiile penitenciare”, este precizat în nota informativă a proiectului de lege elaborat de ministerul Justiției.

Vlad Filat rămâne în libertate

Potrivit directorului interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Vladimir Cojocaru, judecătorii aplică formule diferite la calcularea termenelor de reducere a detenției.

„În unele decizii, o zi de arest preventiv în condiții proaste de detenție echivalează cu reducerea cu două zile a termenului de detenție, dar sunt și decizii unde pentru o zi de arest preventiv termenul detenției este redus cu trei zile”, a declarat Cojocaru în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului.

De precizat, de aplicarea mecanismului compensatoriu a profitat și fostul premier Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă. Acesta a fost eliberat înainte de termen, în decembrie 2019. Mecanismul compensatoriu a devenit funcțional începând cu 1 ianuarie 2019.