Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Două reforme necesare, dar pe care Guvernul Chicu nu le va porni în acest an - experți

Cum poate fi ajutată economia să crească? Ar trebui să începem cu reforma administrativ-teritorială și o altă structură a Guvernului, au apreciat participanții la o conferință de presă organizată la Sputnik Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Guvernul condus de Ion Chicu face față activităților de rutină, dar îi lipsesc planurile strategice pe termen scurt și mediu. De această părere au fost cei trei participanți la conferința de presă cu genericul „100 de zile ale Guvernului Chicu – ce se întâmplă în economia moldovenească”, desfășurată la centrul de presă Sputnik Moldova vineri, 28 februarie.

Cum pot fi reabilitate sistemele de irigare: Metoda recomandată de Guvern

La conferința de presă au participat ex-vicepremierul Alexandru Muravschi, doctorul în economie, directorul Centrului de Studii Strategice și Reforme, Galina Șelari, și redactorul-șef al publicației ”Revista economică”/„Logos-Press”, Dmitri Calac.

Experții au spus că lipsa proiectelor strategice poate fi explicată prin presiunea electorală a acestui an – în toamnă se vor desfășura alegeri prezidențiale. Deși se afirmă că Guvernul Chicu este unul „tehnocrat”, Cabinetul de Miniștri realizează, firește, obiectivele Partidului Socialiștilor, care l-a instalat, au adăugat vorbitorii.

Guvernul este axat pe inițiative sociale aproximativ în proporție de 90%, potrivit estimării lui Alexandru Muravschi.

Asigurările în agricultură sunt la un nivel foarte slab: Ion Chicu a convocat o ședință

Cele 100 de zile ale actualei guvernări au coincis, potrivit statisticilor, cu o creștere economică de vreo 4%, au menționat vorbitorii. Totuși, ei au adăugat că economia moldovenească, așa modestă cum este, și-a demonstrat capacitatea de a merge înainte, pentru o anumită perioadă, și fără decizii dictate „de sus”. Exemplu ar fi chiar anul 2019 – trei cabinete de miniștri s-au perindat la guvernare, atenția decidenților politici a fost captată în mare parte de alternanța la putere, dar economia a continuat să funcționeze, înregistrând și creșteri pe anumite sectoare.

Ce ar trebui să întreprindă urgent Guvernul Chicu pentru a impulsiona creșterea economiei? În primul rând, este necesară o reformă administrativ-teritorială, pentru că structura actuală, cu 32 de raioane, nu este rațională, au spus Alexandru Muravschi și Dmitri Calac. De exemplu, raionul Basarabeasca are vreo 30 de mii de locuitori și vreo 7 primării, dar necesită aparat birocratic la fel ca raioanele mai mari.

Relansăm industria Moldovei: Ce plănuiesc autoritățile pentru un trai mai bun
Alexandru Muravschi consideră necesară și adoptarea unei alte structuri a Guvernului. În opinia sa, după comasarea unor ministere, sub același acoperiș au ajuns până și domenii cu interese diametral opuse, cum ar fi Agricultura și Mediul.

Ministrul Ion Perju este specialist în agricultură, dar portofoliul său include și dezvoltarea regională, și mediul. De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, este drumar și se concentrează mai mult pe problematica drumurilor, a apreciat Alexandru Muravschi.

Aceste două reforme nu vor fi inițiate însă de Guvernul Chicu în anul 2020, din cauză că este unul electoral, au spus experții.