Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimb de replici dure în Parlament: Diacov către Tauber - ”Marina, nu vă rățoiți!”

Deputații și-au aruncat astăzi replici acide, după ce aleșii din grupul parlamentar Pro-Moldova au cerut să fie incluși reprezentanții săi în Biroul Permanent al Legislativului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Cei șase deputați care au părăsit recent fracțiunea Partidului Democrat din Moldova și au creat grupul parlamentar Pro-Moldova au cerut astăzi să fie modificată componența Biroului Permanent al Parlamentului, astfel încât să aibă și ei reprezentanți în cadrul acestei structuri. 

Scandal la Parlament: Premierul Chicu nu a fost lăsat să prezinte raportul de la tribună

Deputatul PSRM Vasile Bolea a remarcat însă că, potrivit regulamentului, deputații pot solicita să fie modificate cotele de participare în comisiile parlamentare și în Biroul Permanent abia peste un an după ce părăsesc fracțiunile. 

În cadrul dezbaterilor, deputatul PPDA Maria Ciobanu a spus că este îmbucurătoare scindarea Partidului Democrat din Moldova.

”Diacov, nu pot să nu recunosc că mă bucur de ce vi se întâmplă acum. Toți cei care au migrat anterior la PDM nu au făcut-o de dragul lui Plahotniuc, ci din frică”, a declarat Maria Ciobanu.

”Domnule Diacov, așa o întrebare mai prietenoasă. Știu că aveți simțul umorului. Mai țineți minte când 14 deputați au plecat din PCRM la PDM? Atunci cei din Partidul Comuniștilor au solicitat insistent ca cei care au plecat să fie excluși din comisii, din prezidiu și din Biroul Permanent. Atunci, Dumneavoastră și întreg Partidul Democrat ați fost împotrivă. Ceva s-a schimbat sau principiile Dumneavoastră au devenit altele?”, a întrebat deputatul Partidului ”ȘOR” Marina Tauber. 

Replica democratului Dumitru Diacov nu a întârziat să apară:

”Marina, cu simțul meu știrbit de umor, vă spun că ne pare rău că au plecat deputații la Pro-Moldova, dar suntem convinși că, dacă v-ați apucat de lucru, putem să rămânem în curând cu și mai puțini deputați. Degeaba vă rățoiți! Eu întotdeauna am fost în Partidului Democrat, spre deosebire de alții care au migrat în numeroase partide”, a declarat deputatul PDM.

La rândul său, vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a îndemnat deputații să înceteze insultele. ”Lăsăm această ”Santa Barbara”. Cetățenii nu trebuie să vadă acest show”, a declarat deputatul.

Candu: ”L-am sunat aseară pe Plahotniuc” - cum a apreciat intenția de a părăsi PDM

Amintim că săptămâna trecută Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repesciuc au părăsit rândurile Partidului Democrat și constituit grupul parlamentar Pro-Moldova.

Andrian Candu a lăsat să se înțeleagă că, la învestirea Guvernului Ion Chicu, asupra democraților s-au făcut presiuni ca să susțină prin vot guvernul minoritar al socialiștilor. 

Candu a sugerat că și alți membri PDM s-ar putea alătura noului grup parlamentar. Ulterior, președintele PDM, Pavel Filip, a organizat o conferință de presă și a declarat că decizia celor șase deputați de a pleca din partid este una regretabilă, dar previzibilă, iar motivele adevărate sunt altele decât cele anunțate public.

Liderul PDM a negat că ar fi existat presiuni din partea socialiștilor asupra deputații democrați.