Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ca în Roma păgână: Prigoana creștinilor în Capitala Republicii Moldova – Video

Ieri, când în toate bisericile s-a săvârșit Sfânta Liturghie și s-a citit Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei care prezintă Înfricoșătoarea Judecată, în Chișinău a avut loc un caz fără precedent: mai mulți preoți au fost nevoiți să țină slujba afară.
Sputnik

După ce Primăria Chișinău a anunțat că interzice accesul în bisericile aflate pe terenul instituțiilor de învățământ din Capitală, duminică, 23 februarie, având binecuvântarea și îngăduința Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, mai mulți preoți care își desfășoară activitatea în cadrul instituțiilor educaționale au oficiat Sfânta Liturghie în aer liber, transmite site-ul Mitropoliei Moldovei mitropolia.md.

Potrivit acestei surse, la aceste slujbe au participat numeroși credincioși, majoritatea dintre ei fiind cupluri tinere cu copii. Oamenii spun că nu văd nimic rău în faptul că sfintele lăcașe activează pe lângă școli și grădinițe.

O problemă creată artificial de către forțele ostile Bisericii și Neamului

Credincioșii s-au pronunțat în unanimitate pentru activitatea acestor locașe de cult:

”E foarte bine venită această bisericuță că s-a deschis aici. Chiar și pentru noi ca părinți și pentru copilași. Dacă se deschidea o casă de noroc (săli de jocuri de noroc – n.n.), precis că nu era să fie așa gălăgie”, a declarat un membru al comunității acestei mici bisericuțe cu hramul „Sf. Stelian, Ocrotitorul copiilor”.

”Astăzi ne-am rugat la Sfânta Liturghie din sectorul Poșta Veche alături de alți creștini care vin regulat, ani la rând de a face slujba comună alături de părintele duhovnicesc. Ce vreau să zic este că am ajuns la vorbele buneilor mei, Domnul să-i odihnească, că "vom ajunge să trăim zile când o să fie interzis de a mărturisi Credința și multe ispite vom avea de trecut!”. Însă nici frigul, nici interzicerile unora nu ne face să cedăm, ba din contra unitatea ne face mai puternici, iar Credința ne întărește! În acest context, vin cu sincere mulțumiri tuturor confraților de credință ce au fost nu doar astăzi prezenți la Sf. Liturghie! A fi om și a avea credință e un lucru mare”, a declarat Silvia Savca, membru al comunității Sfântul  Ierarh Nicolae, din cartierul Poșta Veche al Capitalei.

Cruciada “pe invers” și „inchiziția anticreștină” în Moldova
„Am ajuns să trăim vremuri vitrege pentru Biserica și poporul nostru dreptcredincios, or, dreptul de a ne mărturisi credința ne este garantat chiar prin Constituția țării. Venim cu un apel către organele abilitate ale statului de a face lumină în această problemă creată artificial de către forțele ostile valorilor creștin-morale ale Bisericii și neamului”, a spus părintele Serghei Mahnovschi, parohul paraclisului Sfânta Cuvioasa Parascheva, de la Liceul Principesa Natalia Dadiani.

Moldova Ortodoxă amintește că acum câteva zile, Consiliul Parohial al Bisericii „Sf. Stelian, Ocrotitorul copiilor” a venit cu un apel către grupului minoritar de cetățeni care cu înverșunare se opun activității Bisericii în instituțiile școlare și preșcolare (este vorba de reprezentanții Asociației „Părinți Solidari” – n.n.), în care se menționează următoarele:

Ce i-a urat Mitropolitul Vladimir președintelui Igor Dodon de ziua lui
„Potrivit rostului celor două instituții, al Bisericii și cel al Școlii, cele două nu pot fi separate și este practic imposibil de a face abstracție de activitatea uneia sau a celeilalte, cu atât mai mult cu cât, potrivit rezultatelor ultimului recensământ (2014) din țara noastră, peste 96% dintre cetățenii ce și-au declarat apartenența religioasă sunt membri ai Bisericii Ortodoxe. Aveți frică de Dumnezeu! Încetați a ponegri Biserica! Nu vă opuneți edificării unei lucrări unice de educație moral-spirituală a copiilor. Nu instigați la ură și discordie!”, menționează membrii Consiliului Parohial al Bisericii „Sf. Stelian, Ocrotitorul copiilor” în comunicatul lor de presă.

Unde s-a mai văzut: Dosar penal, pentru construcția unei biserici

Precizăm că prigoana declanșată împotriva Bisericii Ortodoxe în Chișinău a mers mai departe decât interzicerea accesul credincioșilor în bisericile care se află în curțile instituțiilor de învățământ din Capitală - deja a fost pornită și o cauză penală.

Test LGBT, în cadrul dezbaterilor electorale: Cine l-a trecut: Năstase sau Ceban – Video
Acum o săptămână, viceprimarul Capitalei Victor Chironda a declarat, la ședința Primăriei, că a fost deschis dosar penal în cazul construcției bisericii pe terenul grădiniței nr. 150 din Capitală. El a spus că toți cei vinovați vor fi trași la răspundere conform legii. Asta după ce în data de 16 februarie, reprezentanții Asociației „Părinți Solidari” au dat buzna la biserica în care se oficializa Liturghia.

Drept consecință, viceprimarul Victor Chironda a dispus să fie oprită activitatea bisericii, iar zona să fie păzită de polițiști, întrucât la fața locului se desfășoară lucrări de construcție.

„Acest teritoriu aparține Direcției Municipale de Educație. Ei au semnat un demers la Procuratură că nu construiesc nimic. Respectiv eu am solicitat Direcției să ia măsuri în ceea ce privește activitatea ilegală a bisericii. Noi am făcut toate demersurile necesare, iar eu acum vreau să văd activitatea Direcției. Noi avem decizia instanței de demolare”, a declarat Chironda fiind citat de jurnal.md.

Chironda i-a solicitat Procuraturii Municipale să investigheze procedura de eliberare a certificatului de urbanism și a autorizației de construcție pentru edificarea „Bibliotecii-Centru de educației moral-spirituală” pe ternul instituției preșcolare nr.150 din municipiul Chișinău, depusă în dată de 22 ianuarie 2020.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, deocamdată nu și-a făcut publică poziția în această problemă.

Opinia autorului nu coincide în mod neapărat cu cea redacției.