Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: Ce trebuie să facă producătorii locali pentru a-i devansa pe cei străini

Asociațiile de producători și experții sunt de părere că autoritățile n-au o viziune clară asupra modului de implementare a proiectului de lege cu privire la comerțul interior. El prevede că produsele alimentare din magazine trebuie să fie autohtone în proporție de 50%.
Sputnik
Opinie: Ce trebuie să facă producătorii locali pentru a-i devansa pe cei străini

Prezenți în studioul Sputnik Moldova, directorul Executiv al Asociației Investitirilor Străini (FIA), Ana Groza, și reprezentantul unei companii naționale de producători Ludmila Andronic, au vorbit despre necesitatea implementării cadrului legal ce ține de prezența pe rafturile magazinelor moldovenești a produselor autohtone. Interlocutorii au menționat că la această etapă nu există încă o viziune clară a autorităților asupra modului cum se va implementa această lege.

Moldova, o mică colonie la marginea Europei – Iată de ce Michalko ne face cu degetul
„Toate propunerile care au fost formulate în cadrul unor dezbateri la Parlament pe marginea acestui proiect de lege au avut un caracter restrictiv. Aceste modificări în legislație care vizează relația dintre producători și rețelele de magazine au sunat mai mult ca o obligațiune, dar eu cred că lucrurile trebuie să se transforme într-o certitudine și să devină o normalitate. Dorința de a avea mai multe produse locale în rețelele de magazine este susținută de factorul politic”, a precizat Ludmila Andronic.

Totodată, directorul Executiv al FIA, Ana Groza, a precizat că pe lângă faptul că pe rafturile magazinelor trebuie să fie expuse produse autohtone, în discuție mai sunt încă două aspecte foarte sensibile care se discută de câțiva ani.

Ce schimbări îi așteaptă pe clienții supermarketurilor: Avertizarea autorităţilor
”Este vorba de limitarea reducerilor din partea rețelelor de magazine până la 10% pentru producători și un alt aspect ține de faptul că perioada de promoție a produselor nu trebuie să depășească 60 de zile pe an. Nu toți producătorii și reprezentanții rețelelor susțin aceste propuneri. Considerăm că nu ar trebui să existe impedimente la aplicarea acestor amendamente. Totodată, organele de control nu ar trebui să dea dovadă de exces de zel la aplicarea sancțiunilor”, a punctat Ana Groza

În același context, Ludmila Andronic a mai spus că rețelele de magazine din Moldova preferă să lucreze cu importatorii pentru că acolo exisă volume enorme, comparativ cu cei locali, iar din contul acestor volume ei pot oferi reduceri. Ea a propus și o soluție.

Se poate și în Moldova: Suc natural sută la sută, produs în nordul țării – Video
„Producătorii naționali nu dispun de aceste volume pentru că avem o piață mică de desfacere. Prin urmare în condițiile în care rețelele lucrează cu marii importatori, o soluție pentru cei locali ar fi ca producătorii mici din Moldova să se asocieze în entități mai mari pentru a promova un brend anumit”, a precizat Ludmila Andronic.

Unii producătorii autohtoni acuză rețelele comerciale din Moldova că îi constrâng să le vândă marfa la un preț derizoriu. Subiectul a fost dezbătut recent la Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Votarea acestui proiect a fost stopată de Guvernul condus de Maia Sandu. După ce a fost votat în prima lectură, proiectul a fost retras din Parlament. La inițiativa președintelui Igor Dodon, proiectul a fost transmis din nou în Legislativ de Guvernul Ion Chicu.

La ora actuală OMC impune Moldovei o regulă prin care produsele din import beneficiază de același tratament ca și cele locale.