CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Parlamentul a adoptat în primă lectură un proiect de lege elaborat de Guvern, care are drept scop protejarea persoanelor fizice de supraîndatorare.
Inițiativa prevede stabilirea unor plafoane pentru costurile împrumuturilor rapide contractate de la companiile de microfinanțare. Vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Iurie Filip, a declarat în fața deputaților că aceste organizații nebancare nu vor avea dreptul să perceapă de la solicitanții de credite dobânzi, penalități și comisioane care să depășească valoarea împrumutului acordat pe un termen nu mai mare de doi ani de zile. Și asta nu e tot:
”Organizațiilor de creditare li se interzice semnarea unui contract de acordare a unui nou împrumut unui debitor, dacă acesta a demonstrat incapacitate de plată și supraîndatorare” a precizat Iurie Filip.
În cazul acordării creditelor consumatorilor pentru care suma inițială debursată este de până la 50 mii lei, se interzice schimbarea prevederilor contractuale, care măresc obligația pecuniară inițială a consumatorului respectiv, se menționează în proiectul de lege.
Mai mult, pentru a evita supraîndatorarea persoanelor fizice care solicită credite de consum, organizațiile de creditare nebancară vor fi obligate să se asocieze cu un birou al istoriilor de credite, care va crea o bază de date cu privire la toate împrumuturile contractate de cetățeni.
”Astfel, organizațiile vor evalua capacitățile financiare și, în mod conștient, vor decide dacă acordă sau nu acestei persoane credit sau nu”, a remarcat vicepreședintele CNPF.
Portofoliul actual de creditare al organizațiilor nebancare constituie peste 9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă peste 18% din valoarea totală a creditării în Republica Moldova. În prezent, firmele de microfinanțare nebancară au încheiate peste 570 de mii de contracte de împrumut.
Ca să intre în vigoare, proiectul urmează să fie adoptat și în lectura a doua de Parlament, apoi să fie promulgat de președinte.