Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Jizdan rupe tăcerea - Din culisele plecării celor șase deputați din PDM

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 feb - Sputnik. Declarații incendiare făcute de fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan în studioul Radio Sputnik Moldova. Politicianul a declarat că motivul plecării celor șase deputați, în frunte cu Andrian Candu din PDM, este altul decât așa-zisele ”negocieri” ale formațiunii cu PSRM pentru o eventuală alianță.

Alături de Filip au ieșit doar zece deputați – există și grupul trei în PD? Ce spune…

Vizibil deranjat de situația creată în partid, Alexandru Jizdan a vorbit pe șleau despre adevăratele motive care, în opinia sa, au stat la baza separării partidului. Ar fi vorba de o vizită pe care a întreprins-o Andrian Candu și un grup de deputați în Israel.

”Motivul real este unul, din punctul meu de vedere, copilăresc și artificial adus pe masă. Unii din ei s-au supărat că nu au obținut funcții de vicepreședinți în cadrul partidului. Unii au zis că de ce noi ducem tratative cu PSRM, alții s-au supărat că nu au suficientă atenție. În spate stă totuși această vizită la Ierusalim”,

Potrivit lui Jizdan, nu este exclus ca foștii săi colegi să se fi întâlnit în Israel cu Ilan Șor. 

”Și eu și dumneavoastră deducem cu cine s-ar fi întâlnit Candu în Israel. Cu Ilan Șor? Probabil că da. Am observat la unii din colegii noștri că au apărut niște beneficii financiare. Posibil este o coincidență că au acumulat niște bani. Unii din colegii pe care i-ați văzut astăzi și au plecat în acest grup, după această vizită, și-au cumpărat mașini noi care costă bani mari. Este o deducție a mea”, a mai precizat Jizdan.

Mai mult, Jizdan a precizat că foștii colegi, după ce și-ar fi cumpărat mașini de lux, au evitat să se afișeze la volanul acestora în fața foștilor membri de partid.

Unii deputați nu vor mai primi salarii și indemnizații: Vezi cine sunt aceștia

”Când îți cumperi un automobil și îl ascunzi de toată lumea. Nu vrei să vii cu el la întâlniri oficiale cu membrii partidului, eu aici văd probleme mari. Este greu să ascunzi un secret pe care îl știu mai mult de doi oameni”, a mai spus Alexandru Jizdan.

Fostul ministru de interne a mai precizat că deputații care au ales să meargă ”pe ascuns” în Istrael au fost întrebați ce au făcut acolo și din banii cui au zburat și au stat acolo.

”Ce au făcut acolo noi nu cunoaștem. I-am întrebat cine le-a cumpărat biletele, cine a achitat hotelul din ce bani au stat acolo, cu cine s-au întâlnit, care sunt angajamentele în urma acestor întrevederi”, a mai spus Jizdan.

Alexandru Jizdan a mai declarat că după vizita din Israel, deputații ar fi avut mai multe deplasări în teritoriu unde ar fi organizat mese de mii de lei.

”Au venit înapoi și au început să meargă prin teritoriu și pe noi nu ne-au anunțat. Ei au organizat mese în teritoriu care costă 50-60 de mii de lei. Au început să le dea oamenilor din teritoriu cadouri. De unde iau ei acești bani? Și acestea sunt dispute de luni de zile”, a dezvăluit Jizdan.

Jurnaliștii Sputnik Moldova au obținut o reacție de la deputatul Andrian Candu cu privire la declarațiile făcute de Alexandru Jizdan în cadrul studioului radio Sputnik Moldova. Fostul membru PDM a negat faptul că s-ar fi întâlnit cu Ilan Șor în Israel. 

”Eu regret astfel de declarații deoarece mă așteptam ca o persoană ca domnul Jizdan, cu tot respectul pentru funcțiile pe care le-a avut, ar fi trebuit în primul rând să vorbească sau să atragă atenția la problemele interne din partid și la cauzele care au dus la plecarea celor șase deputați din PDM. Nu este adevărat că m-am întâlnit cu Ilan Șor” a declarat Andrian Candu pentru Sputnik Moldova. 

Andrian Candu a calificat drept speculație și informația potrivit căreia mai mulți deputați care au părăsit rândurile PDM și-ar fi cumpărat mașini scumpe. 

”Este o speculație. Este ușor de verificat. Foarte curând va fi perioada în care toți deputații sunt obligați să facă declarații de venituri și de proprietate și lucrul acesta o să se vadă. Fiecare poate să-și explice veniturile și cheltuielile sale. Până la proba contrarie, este doar o speculație și un fel de declarație răutăcioasă ca supărare pentru cele ce se întâmplă”, a mai adăugat deputatul. 

Andrian Candu a negat și faptul că ar fi organizat mese de zeci de mii de lei în teritoriu. 

”Domnul Jizdan stă foarte rău la capitolul contabilitate. Au fost multe evenimente organizate nu doar de cei șase deputați. Evenimente pe care le-am făcut publice le găsiți și pe pagina mea personală de Facebook. Dacă cineva mai mănâncă o plăcintă și bea un pahar de vin, asta nu înseamnă zeci de mii de lei sau sute de mii. Probabil, dumnealui nu știe care sunt prețurile produselor alimentare”, a mai precizat Candu. 

Amintim că șase deputați PDM au anunțat că pleacă din fracțiunea democraților, dar și din partid. Este vorba despre Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repesciuc. Aceștia au constituit  grupul parlamentar ”Pro-Moldova”.